Belföld

2010.08.30. 13:01

Már zsarolással is gyanúsítják Hagyót

Budapest - Újabb bűncselekménnyel, zsarolással gyanúsította meg Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn - tudatta közleményben Keresztes Imre főügyész.

MTI

A gyanúsítás szerint Hagyó 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.

"Követelése nyomatékosítása érdekében Hagyó Miklós kilátásba helyezte, hogy amennyiben Balogh Zsolt nem adja át a kért összeget, akkor a Balogh által egy kft. számára 2007 decemberében – Hagyó utasítására – szabálytalanul kiállított teljesítés-igazolás miatt ellehetetleníti" - tartalmazza a közlemény.

Balogh Zsolt a kilátásba helyezett fenyegetések hatására 2008-ban és 2009-ben is 15-15 millió forintot juttatott Hagyó Miklósnak.

A nyomozó ügyészek szerint Hagyó cselekménye hivatalos személyként elkövetett zsarolásnak minősül.

A hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával indult nyomozásban május közepe óta fogva tartott egykori szocialista főpolgármester-helyettes hétfői kihallgatásán panasszal élt a gyanúsítás ellen és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el - közölte az ügyészség.

Hagyó előzetes letartóztatását a nyomozási bíró legutóbb szeptember 17-ig hosszabbította meg.

Balogh Zsolt a Magyar Nemzet című napilap ez év március 6-i számában nyilatkozott arról, hogy ő személyesen 15 millió forintot adott át Hagyónak egy nokiás dobozban, s további csaknem 55 millió forint jutott el hozzá más csatornákon a BKV-tól.

A BKV-val kapcsolatos ügyekben tavaly kezdett nyomozni a BRFK. A botrány akkor pattant ki, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgatónak 2008 márciusában - prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forintos végkielégítést fizettek ki, ezután pedig havi 1,2 milliós fizetéssel tovább foglalkoztatták.

A rendőrség nyomozást indított több BKV-s szerződéssel kapcsolatban és meggyanúsította Regőczi Miklós volt kommunikációs vezérigazgató-helyettest, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt és Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság is nyomoz egy vesztegetési ügyben, amelyben érintett a BKV volt jogi igazgatója, Sziebert György, illetve Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport egykori jogi igazgatója. Sziebert Györgyöt 2009. december 4-én egy mélygarázsban fogta el a rendőrség, amint éppen egy szerződésből visszamaradt pénzt adott át a gyanú szerint.

A BKV-ügy egyes szálait ez év május 21-én vette át a Központi Nyomozó Főügyészség. Hagyót néhány nappal korábban, mentelmi jogának lejártakor  vették őrizetbe, és azzal gyanúsították meg, hogy közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével, vagy tanácsadással összefüggésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!