Belföld

2010.08.24. 12:06

Választási etikai kódexet kezdeményez az MSZP

Budapest - Tizenhárom pontos etikai kódexet javasol a pártoknak az MSZP az önkormányzati választásra - közölte a párt kampányfőnöke keddi sajtótájékoztatóján. A szocialisták csütörtökön írnák alá a dokumentumot a többi párttal.

MTI

Szanyi Tibor a parlamenti pártokat és az önkormányzati választáson induló jelölőszervezeteket csütörtök délelőtt fél tizenegyre meghívta a képviselői irodaházba, hogy írják alá az etikai kódexet. A dokumentumot elküldték a parlamenti erőknek.

A kiosztott háttéranyag szerint a kódex garantálná az október 3-i választás tisztaságát, szabályosságát, biztosítaná a résztvevő pártok, szervezetek, jelöltek etikus magatartását, egyben kizárná a tisztességtelen, ok nélkül személyeskedő és becsületsértő módszerek alkalmazását.

A kampányfőnök hozzátette, hogy várják a javaslatokat és a kiegészítéseket. Véleménye szerint csütörtökön addig nem kellene elhagynia az érintetteknek a képviselői irodaházat, amíg alá nem írták az etikai kódexet.

A dokumentumból kiemelte: a pártoknak a választási részvételre kellene buzdítania, nem pedig "valamiféle horrorisztikus jövőképet" felvázolni.

Szanyi Tibor elmondta, azt kérik a pártoktól, hogy elsősorban az aktivistáikat instruálják a megfelelő magatartás betartására, például arra, hogy az aktivisták a saját pártjuk programjának ismertetésével foglalkozzanak, ne a többi szervezet lejáratásával.

Az ajánlószelvények gyűjtésével kapcsolatban kitért arra: saját tapasztalatai is azt mutatják, hogy vannak álaktivisták és nepperek is. Azt kérte a választóktól, hogy csak azután adják oda a szelvényüket, ha hitelt érdemlően meggyőződtek arról, hogy az aktivista annak a pártnak gyűjt, amit állít.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: reméli, nem igazak azok a több forrásból kapott információik, hogy a következő napokban "bizonyos politikai erők, amelyek végkifejletükben a kormányerőkhöz köthetők" lejárató kampányt indítanak a demokratikus oldal politikusai, az MSZP jelöltjei, sőt függetlenek jelöltek ellen is.

"Itt és most felszólítjuk a Fideszt, a vezetőit, a kormányt és mindezek kiszolgálóit, hogy térjenek át a demokratikus küzdelemre!" - jelentette ki.

A kampányfőnök arra kérte a választókat, hogy mostantól ne higgyenek a mendemondáknak és a kormányzati, illetve a pártkommunikáció útján eljutott "ilyen-olyan lejárató információknak".

Szanyi Tibor leszögezte: mostantól kizárólag olyan vádat kommentálnak, amit valamelyik hatóság hivatalosan közöl. Az MSZP-nek töretlen a bizalma a rendőrségben és az ügyészségben - jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!