Belföld

2010.10.20. 04:10

Gyerekekkel öröm az élet

Veszprém, Pápa - Családban élni jó, mindig van kire számítani, közösek az örömök, s könnyebbek a gondok is. Nagy családban élni - gondolom - még jobb lehet, ha néha nehezebb is. A rendelkezésére álló pénzt több felé kell osztani ugyan, ám a gyerekek egymást is nevelik, s könnyebben tanulják meg az alkalmazkodást egy közösséghez.

Munkatársainktól

A kormány második akciótervéből kiderül, hogy jövőre az egykulcsos adórendszer bevezetésével együtt a családi adózás alapelveit is érvényesítik.

Az egyik gazdasági és üzleti napilap által közölt táblázat szerint azok, akik még vagy már nem nevelnek gyermeket, a jövő évben 300 ezer forintos havi bruttó bérig kevesebb pénzt visznek haza. Az egy gyerekesek viszont már 73 500 forintos bruttóval is jobban járnak. Több mint 17 ezer forinttal nő azoknak a két gyerekeseknek a nettó fizetése, akik 150 ezer forint bruttó bért kapnak. A három gyerekesek is 150 ezer bruttótól járnak jobban. Jelentősen több pénz marad minden családosnál, ha 300 ezer vagy annál több a havi bruttó fizetésük.

A leggazdagabbak és a legszegényebbek engedhetnek meg maguknak sok gyereket - fogalmazott egyik ismerősöm. Lehet, hogy van benne némi igazság, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) azonban azon dolgozik, hogy az átlagos jövedelmű házaspárok is nyugodtan tervezhessenek legalább három gyermeket. Az 1987-ben alakult NOE pártoktól,  ideológiáktól mentesen tevékenykedik, jelenleg mintegy tizenötezer tagja van. Tevékenysége az élet szinte minden területére kiterjed, ingyenes tanácsadó szolgálattal áll a hozzájuk fordulók rendelkezésére.

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt alakult meg a NOE pápai csoportja Krasztel Lászlóné vezetésével. A közelmúltban megszervezték a Városi Nagycsaládosok Napját. A rendszeres ruhabörze, a pékáru osztás mellett számos ötletük van, ami könnyebbé teheti az életet, például postai nagycsaládos-kisgyermekes ablak, játszósarok, nagycsaládos bérlet a helyi közlekedés megkönnyítésére - hogy csak néhányat említsünk.

- Csoportként működünk, és szűkösek a kereteink. Távlati célunk, hogy a NOE helyi egyesülete legyünk nagyobb hatáskörrel. Sajnos még  kevés a támogatónk, de a rendezvényeinkkel reméljük felfigyelnek ránk - mondja Krasztel Lászlóné, a csoport vezetője.

Rókáék Pápadereskén élnek, a városból költöztek a településre. Házat építettek, ahol nyolc gyermeküket nevelik tisztességben. A legnagyobb leány lassan önálló háztartást teremt, a legkisebb kisiskolás. A család összetartását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy országos pályázaton nemrég első díjat nyertek.

- Nem dúskálunk a pénzben, ha minden kötelező kiadást, hitelt leszámítunk, alig marad harmincezer - mondja József, a családfő. Hozzáfűzi, mégis vidáman élnek, mert óriási a szeretet, az összetartás közöttük.

A NOE az érdekvédelem mellett nagy hangsúlyt fektet a nagycsaládok közösséggé szervezésére is. Önkéntes segítők százai dolgoznak ezen országszerte a mintegy 300 helyi szervezetben. Az egyesület szakértői az elmúlt időszakban lehetőséget kaptak olyan rendeletek tervezeteinek véleményezésére, amik jó irányban befolyásolhatják életüket. A kormány is kiemelten kezeli a nagycsaládosok ügyét, az új adórendszer bevezetésével a tervek szerint könnyítenek sorsukon. Az egyesület az érdekvédelem mellett a családi értékek felmutatását is fontosnak tartja. Mindez elősegítheti azt a társadalmi szemléletváltást, ami elengedhetetlen a nagycsaládos lét megbecsüléséhez.

Szeretetből soha nem elég

Négy gyermekünk van, férjem nagycsaládban nőtt fel, nekem egy testvérem volt. Abban egyetértettünk, hogy sok gyermeket akarunk, hiszen a szeretetből soha nem elég. Mivel mindegyik más egyéniség, másért és másért szeretjük őket, de egyforma erővel - vallja Szakácsné Bereczky Emőke, akivel a pápai csoport első városi rendezvényén találkoztam.

- Mi szerencsés helyzetben vagyunk, megtehetjük, hogy több gyereket vállaljunk. Természetesen ez nagy felelősség is, és nyilvánvalóan sok lemondással jár. Próbáljuk számukra is megteremteni ugyanazokat a lehetőségeket, amiket mindenki más megkap. Amennyivel anyagiakban kevesebbet kapnak, azt pótolja az, hogy sok testvérrel tudnak együtt játszani, együtt megyünk kirándulni, és ez hatalmas élmény. Azt gondolom, hogy társadalmi szemléletváltás kellene a nagycsaládosokkal kapcsolatban. Hiszen nem annyira az anyagiak jelentenek problémát, a pénz nyilván kevés, de ennek tudatában vállaltunk több gyermeket. Inkább az kellene, hogy másként tekintsenek ránk. Amikor bemegyünk egy étterembe, akkor a pincérnek kikerekedik a szeme, pedig a demográfiai problémákat talán a mi gyerekeink fogják megoldani.

 

Ostoba előítéletek foglyai vagyunk. Mert valljuk be őszintén, előfordul, hogy  ellenérzéssel tölt el bennünket a hivatalok folyosóin segélyre várók hosszú sora, miközben írigykedve nézzük a három-négy gyermeket sétáltató vagy éppen nagy csapat gyerkőccel kiránduló szülőket. Még talán az is átvillan az agyunkon, hogyan fognak majd ennyi csemetét taníttatni? Számukra biztosan nehezebb a megélhetés, de hát ők vállalták, ők tudják. És körülbelül ennyivel be is érjük a nagycsaládosokkal kapcsolatos gondolataink sorjázását mi, akik átlagosnak számító egy-két gyerekes családban nőttünk fel és ugyanezt a családmodellt örökítjük tovább. Holott több mint valószínű, hogy merészségükkel, akaratukkal, gyermekszeretetükkel éppen ők, a nagycsaládosok képviselik a jövőt. Mindannyiunkét.

Nagy Imre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!