Belföld

2010.10.26. 09:42

Jogsegélyszolgálatot indított a fővárosi MSZP

Budapest - Jogsegélyszolgálatot indított a fővárosi MSZP: azokat a bejelentéseket várják, amelyek szerint a kerületi fideszes vezetők visszaélnek a hatalmukkal, megsértik a személyhez fűződő jogokat, az adatvédelmi törvényeket, vagy más, súlyos jogsértést követnek el.

MTI

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a budapesti MSZP felszólítja a Fidesz kerületi polgármestereit, hogy azzal törődjenek, amiért megválasztották őket, szolgálják a kerületi ügyeket, pártsemleges módon a kerület érdekében tegyék a dolgukat.

Elmondta: a Fidesz fővárosi kerületi polgármesterei az önkormányzati választás óta eltelt három hétben értékes munkát végezhettek volna, helyette azonban biztonsági őrökkel, informatikusokkal, testőrökkel, hackerekkel szállták meg a kerületi önkormányzatokat.

A szocialista politikus szerint a Fidesz csontvázakat keresett ott, ahol nincs, és a harmadik világ diktatúráját idéző módszerekkel próbált ügyeket kreálni azért, hogy elterelje a figyelmet a kerületi problémákról.

Molnár Zsolt hozzátette: a kerületekben "a legsötétebb diktatúra pártállami módszereit idéző" jelenségek zajlottak, nem voltak tekintettel a független köztisztviselőkre, közalkalmazottakra, a munkavállalókra, adatvédelmi törvényekre, személyhez fűződő jogokat sértettek meg.

Szaniszló Sándor fővárosi képviselő, a XVIII. kerület volt alpolgármestere elmondta: a kerületben október 16-án egyenruhás különítmények szállták meg a polgármesteri hivatalt, a kerület gazdasági társaságait. Négy napig válogatás nélkül, a polgármester utasítására, megbízólevél bemutatása nélkül a számítógépekről minden adatot letöltöttek és azt el is vitték magukkal - fűzte hozzá.

Az adatokról azt mondta, azok között szerepelnek magánjellegű információk, közte orvosi leletek, magánlevelezések, bankkártyák azonosítói; elvittek hivatali titkokat is.

A szocialista politikus tájékoztatása szerint a kitelepült emberek elvitték közel 5 ezer szociális segélyezett személyes adatait, önkormányzati üzleti titkokat, és az építéshatósági engedélyeket.

Közölte: egy három millió forintos alaptőkéjű kis cég végezte az adatok lementését, amelynek nincs adatkezelési jogosultsága.

Szaniszló Sándor szerint az akció arra jó volt, hogy félelmet keltsen, és arra is, hogy egy Fidesz-közeli kis magáncég jelentős megbízáshoz jusson, illetve arra, hogy egy újabb adatbázist kreáljanak.

Jelezte: vizsgálják, hogy tesznek-e feljelentést hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!