Belföld

2010.10.28. 18:00

Közös munkára hangolnak

Az új képviselő-testületek megalakulásával párhuzamosan sorra megújítják szervezeteiket a kötelező önkormányzati feladatok közös elvégzésére létrehozott többcélú kistérségi társulások. Megyénk települései az elmúlt ciklusban kilenc ilyen szerveződést hoztak létre. Az együttműködés mértéke kistérségenként jelentősen eltér.

zaol.hu

Van, ahol szinte kizárólagosan az egyes települések között korábban is meglévő kapcsolatokat emelték át kistérségi szintre, azért, hogy így hozzájussanak a megemelt állami támogatáshoz. Más társulásoknál arra is találunk példát, hogy egyes intézményeket a települések közvetlen irányítása alól kivonva, kistérségi működtetésbe tettek át.

 A kistérségek többségében már megalakultak a társulási tanácsok és megválasztották a vezetőket. Három új elnököt és egy alakuló ülés előtt lévő kistérség székhely községének vezetőjét arról kérdeztük, milyen lehetőségeket látnak az önkormányzatok közvetlen együttműködésére a kistérségi keretek között.


- Egymásra vagyunk utalva, önmagában Veszprém város sem létezhet a kistérség nélkül és a kistérség sem Veszprém nélkül. A tisztség vállalásával is jelezni szeretném, hogy nemcsak szavakban, hanem tettekben is fontosnak tekintem a kistérséget, ahogy az egyik legjobban működő intézményünk, az egyesített szociális központ korábbi átadása is ezt jelzi - válaszolt kérdésünkre  Porga Gyula  veszprémi polgármester, a kistérség új elnöke.

Arról ma még korai lenne beszélni, hogy a következő években milyen további területeken alakulhat ki közvetlen együttműködés a települések között. A fontos, hogy a döntéseknél a meghatározó szerep mindig a helyi közösségeké, képviselő-testületeké maradjon.


Az almádi székhelyű Kelet-balatoni Kistérségi Társulást ebben a ciklusban is Szedlák Attila litéri polgármester, országgyűlési képviselő vezeti.
- Az elmúlt négy év egyik pozitívuma az volt, hogy sok feladatról, ha akartuk, ha nem, együtt kellett gondolkodnunk. Ebből többnyire jó dolgok sültek ki, és további haszonként felszínre kerülhettek olyan problémák, amikkel esetleg nem találkoztunk volna enélkül. Mindenképp szükségesnek tartom, hogy a települések vezetői rendszeresen konzultáljanak, de nem a költségvetési szabályokkal kellene valamilyen együttműködésre kényszeríteni bennünket, hanem támogatni kellene az ésszerű dolgokat akkor is, ha mi magunk jövünk rá az együttműködés fontosságára.


A tapolcai kistérségi társulás november elején tartja alakuló ülését. Mostantól várhatóan itt is a székhely település polgármestere veszi át az elnöki posztot.
- Több fontos közszolgáltatásban, például az egészségügyben, oktatásban közvetlenül Tapolcához kötődnek a települések. Az új felállásban szerintem hatékonyabban lehetne egyeztetni ezekben az ügyekben. Abban bízok, hogy egy nagyobb település vezetőjeként kifelé is jobban tudnám képviselni a közös érdekeket az egész térséget érintő ügyekben, mint például a vasút vagy a közutak fejlesztése - indokolja a tervezett váltást Császár László tapolcai polgármester.
 
A zirci kistérséget mostantól vezető Kropf Miklós bakonynánai polgármester a jövőben is megtartaná az eddig kialakult együttműködéseket, például a már ma is közösen működtetett szociális szolgáltatásoknál. Ugyanakkor új területekre is kiterjesztené a közös munkát.

- Ma sokan csak napi két-három órás utazással tudnak munkát vállalni. Az önkormányzatoknak tudomásul kell venni, hogy csak akkor tudunk az itt élőknek normális feltételeket biztosítani, ha közösen megkeressük a vállalkozások bővítését, munkahelyek teremtését fékező akadályokat, és megpróbáljuk közösen felszámolni azokat. Hisz ezen múlik, hogy az emberek majd milyenre értéke- lik a teljesítményünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!