Belföld

2010.10.14. 10:58

Levélben kéri a magyarok segítségét az államfő és a kormányfő

Budapest - Közös levélben kér segítséget a magyar állampolgároktól a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő.

MTI

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a közjogi méltóságok valamennyi háztartásba el kívánják juttatni levelüket, amelyben a magyar emberek csatlakozását kérik az Ajka mellett történt szerencsétlenség megsegítésére kialakult széles körű összefogáshoz.

A szóvivő kitért arra, hogy a Magyar Kármentő Alapba történt felajánlások összege csütörtökön délelőtt 11 óráig már meghaladta a 200 millió forintot.

Hozzátette: George Patakinak, New York állam volt kormányzójának köszönhetően az Egyesült Államokban immár három szervezet, a Magyar Amerikai Koalíció és a Magyar Amerikai Szövetség mellett a Katolikus Kármentő Alap is segít a nemzetköz adománygyűjtésben.   

Schmitt Pál és Orbán Viktor közös levelét pénteken már mintegy 200 ezren vehetik kézhez, a hétvégétől pedig az újságok és az internetes portálok is közzéteszik ingyenes társadalmi hirdetés formájában - mondta Szijjártó Péter.

Az államfő és a miniszterelnök levelükben úgy fogalmaznak, hogy Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája történt október 4-én, amely után "nagy és cselekvő összefogás jött létre", ennek köszönhetően pedig uralni lehetett a helyzetet. Schmitt Pál és Orbán Viktor mindenkit arra kér, hogy lehetőségeihez mérten adakozzon a károsultak számára, az így létrejövő alap ugyanis az élet minél gyorsabb helyreállításában, újrakezdésében segít.

Orbán Viktor már október 9-én, a Facebook közösségi portálon azt kérte, minden magyar, aki teheti, társuljon ahhoz az összefogáshoz, amely a bajbajutottak megsegítésére jött létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!