Belföld

2010.11.15. 07:51

Jobb lesz itt az élet

Megyer - Számba kell venni az értékeinket és azokat hasznosítani kell. A Vidékfejlesztési Minisztérium dolga, hogy ehhez segítséget nyújtson - jelentette ki V. Németh Zsolt a szombati faluátadó ünnepen. Az eddigi munka és az érintettek elszántsága garancia arra, hogy Megyeren a házakat, az épített örökséget mindenképpen megőrzik az utókornak.

Győrffy Árpád

Megújul a legkisebb község

Jelentős dátum megyénk legkisebb településének életében a szombati avatóünnepség: eljutottak az első fejlesztési mérföldkőhöz. Az eddigi munka és az érintettek elszántsága garancia arra, hogy Megyeren a házakat, az épített örökséget mindenképpen megőrzik az utókornak.

A statisztikai hivatal helységnévtára szerint 2009-ben 29 lakosa volt a falunak gyerekekkel, felnőttekkel együtt, akik 25 házban éltek. A népesség nagysága alapján akkor a 16. legkisebb községe volt az országnak. Az idén jelentősen megnőtt a falu lakosainak száma, csak a felnőttek közül 41  szerepelt a választási névjegyzékben.

Az utóbbi évek történetét egy Budakeszin élő baráti társaság megjelenése határozta meg, akik négy-öt évvel ezelőtt elkezdtek ingatlant vásárolni a kihalófélben lévő községben.
- Apósomnak volt itt egy háza, lejöttünk, én megvettem a szomszéd házat, a haverom meg a másik szomszédot, mert üres volt - elevenítette fel az új honfoglalás kezdetét az ünnepség után kérdésünkre Pajer Kristóf, akit az ősszel már második alkalommal választottak polgármesterré a Megyeren szavazók. Gyors számolása szerint 15 ingatlannal rendelkeznek a budakesziek a faluban, és ahogy az ünnepségen elhangzott, öt olyan család van, amelyik igazán helyinek tekinthető.

- Négy éve kitaláltuk, hogy bele kellene vágnunk a falusi turizmusba. De rá kellett jönnünk, hogy az önmagában kevés, ha megcsináljuk a magunk házát, még mindig kérdés, mi van a Dani bácsiéval, ami meg egy nagyon lepukkant épület. Egységes faluképet szerettünk volna kialakítani, hogy ne riasszuk el a vendégeket, ezért egyesületünk és az önkormányzat közösen elkezdett pályázni azoknak a házaknak a rendbetételére, ahol a gazdának nincsen pénze, hogy egy ilyenbe beleugorjon.

A mintát a falu 1906-os képe adta, ahogy újraépítették a házakat, amikor egy tűzvész elpusztította a régi nádtetős épületeket. Akkor egységes stílusban újították fel mindegyiket, és erről részletes le-írást is készítettek. A mai felújításokat ennek megfelelően végzik el.

A pénzt a munkához a Leader-pályázaton nyerték. Az Éltető Balaton-felvidékért Leader Egyesület honlapján közzétett adatok szerint a turisztikai tevékenységek ösztönzésére első körben kiosztott 317 millió forintból 58 millió forintot hat megyeri ingatlannal rendelkező személy  illetve vállalkozás  kapott vendégház kialakítására. Egy másik pályázaton pedig az önkormányzat és a budakeszi bebírók egyesülete 2,9 millió forintot nyert a többi ház homlokzatának a felújítására.

- Most jutottunk el a projekt megvalósításában az első mérföldkőhöz. Egy héttel később már valószínűleg sokkal jobban állnánk, de ma van Megyer névnap  indokolja a szombati ünnepség időpontját Pajer Kristóf. Eddig a pályázaton nyertes, magántulajdonban lévő épületek felújítása mellett öt másik ház homlokzatát is rendbe hozták az 1906-os formában. A terv az, hogy a jövő nyárra az összes homlokzatot megcsinálják.

Konferencia az istállóban

A falu egyik épületében közösségi házat akartak kialakítani. Az erre kidolgozott projekt a Leader-pályázaton tulajdoni problémák miatt nem nyert, ám a közben meghirdetett integrált közösségi és szolgáltató terek kialakítását (IKSZT) segítő pályázaton sikerrel szerepeltek vele mint egyesületek házával. A 25 millió forintos támogatással tervezett munka lassan a végéhez ér.

Az épület hátsó végében lévő istálló tanácskozásra, táncra, gyermekeknek szervezett játékos foglalkozásokra egyaránt alkalmas lesz. Az épület középső részében egy boltot alakítottak ki, ahol már most láthatók az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület területén készített helyi termékek.

A ház egykori tisztaszobája most kiállítóhelyként működik, ahol az elmúlt négy esztendőben a házak felújításáról készített fényképeket lehet megnézni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!