Belföld

2010.11.11. 10:40

Tarlós István vizsgálatot indított a BKV működési engedélyei ügyében

Budapest - A Nemzeti Közlekedési Hatóság féléves, ideiglenes működési engedélyt adott a BKV-nak. A cég adóssága 720 milliárd forint, a kormánytól 7,5 plusz 5 milliárd forint támogatás kapnak novemberben.

MTI

Tarlós István főpolgármester csütörtökön a városházán és a BKV-nál is vizsgálatot indított a BKV működési engedélyeinek ügyében.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a teljes BKV működési engedélyét függesztette fel a cég pénzügyi helyzetére hivatkozva. A Tarlós István által aláírt dokumentum szerint ez "nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy a szocialista-szabaddemokrata városvezetés a BKV-ban csődtömeget hagyott maga után". A BKV-nál akkor nem kommentálták az NKH döntését.

Szűcs Somlyó Mária, a hivatal kommunikációs igazgatója csütörtöki közleményében ugyanakkor szó szerint idézi Kocsis István BKV-vezérigazgató SMS-üzenetét, amelyet a Lengyelországban tartózkodó Tarlós Istvánnak küldött.

A közlekedési vállalat vezetője ebben az üzenetben arról tájékoztatta a főpolgármestert, hogy az NKH november 8-tól a BKV "valamennyi vasúthatósági működési engedélyét" függesztette fel, és ezzel egy időben féléves, ideiglenes működési engedélyt adott ki.

Kocsis István a főpolgármesternek írt rövid szöveges üzenetében arra is kitér, hogy az NKH a vasúthatósági engedély felfüggesztését azzal magyarázta, hogy a társaság a következő 12 hónapra nem tudta igazolni a pénzügyi teljesítőképesség vasúti törvényben előírt követelményét.

Szűcs Somlyó Mária csütörtöki közleményében megjegyzi továbbá, hogy a közlekedési hatóság a tavasszal bekért adatok alapján hozta meg a határozatát.

A Főpolgármesteri Hivatal október 22-ei tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István megállapodott abban, hogy a kormány még novemberben 7,5 plusz 5 milliárd forint támogatást nyújt a BKV Zrt. számára. E nélkül a cég működőképessége kerülne veszélybe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus végén tudatta, hogy csődbizottságot hoz létre a kormány a BKV pénzügyi helyzete miatt.

A BKV saját kimutatása szerint belső eladósodottságuk 720 milliárd forint, ekkora egyösszegű fejlesztést kellene a cégben végrehajtani ahhoz, hogy a műszaki színvonalat optimális szintre hozzák. A cég teljes megújítása ennél többe, 2000 milliárd forintba kerülne.

A 2010-es üzleti tervében a BKV 3,7 milliárd forintos adózás előtti veszteséggel tervezte, év végére a tervben jelzett hitelállomány 76,3 milliárd, az adósságállomány 81 milliárd forintra nőhet. Egy évvel korábban a BKV-nak 23,5 milliárdos vesztesége volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!