Belföld

2010.11.16. 19:18

Vona: újra az utcára vonul a Jobbik

Címkék#Jobbik

Budapest - Újra tüntetésekre készül a Jobbik, egyebek között azért, mert a Fidesz "elsikkasztotta az alkotmányozást" - mondta Vona Gábor kedden este Budapesten, a Kossuth Lajos téren tartott demonstráción.

MTI

A Jobbik tüntetésén - amelyet Horthy Miklós Budapestre vonulásának évfordulóján rendeztek a Kossuth Lajos téri Károlyi Mihály szobornál - a pártelnök elmondta: "jelenleg nincs demokrácia az országban", amit jól jelez, hogy egy újabb törvény szerint idegen rendőrök is bevethetőek lesznek Magyarországon, illetve az is, hogy nem támogatták a Jobbik törvényjavaslatait.

Vona Gábor hangsúlyozta: "az utca a miénk volt és a miénk is marad", és úgy vélte, hogy Orbán Viktor kormányfőnek nem a Magyar Nemzeti Gárdát kéne üldöznie, hanem Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt börtönbe juttatnia.

Szegedi Csanád alelnök, a párt EP-képviselője azt hangoztatta, hogy a párt képviselői kiléptek az alkotmányozásból, mert nem támogatnak olyan alkotmányt, amely eltér a Szent Korona-tantól.

Mint bejelentette: újra megerősítik a párt mozgalmi jellegét, amelynek keretei között jövőre 100 településen helyeznek el hivatalosan székely rovásírásos helységneveket.

Gaudi-Nagy Tamás, a párt országgyűlési képviselője a több száz fős tömeg előtt arról beszélt, hogy a Jobbik javaslatiból csak hármat fogadott el a kormány, viszont 24-et "lesöpörtek". Szerinte a kormány egy "alsóházi játékszerré silányította az alkotmányozást".

Hozzátette, hogy élni fognak az ellenállás jogával és szembe mennek ezzel az új alkotmánnyal. "Nem fognak palesztinokká tenni minket a saját hazánkban" - hangoztatta.

A rendezvényen felszólalt még Volner János frakcióvezető és Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes is.

A felszólalók kivétel nélkül kinyilvánították, hogy továbbra is követelik Károlyi Mihály szobrának eltávolítását, illetve nehezményezték, hogy Horthy Miklósnak nincsen szobra.

A tüntetés kezdete előtt a helyszínen megjelent egy középkorú nő, aki egy gyertyát próbált meggyújtani a szobornál, de a tömeg ebben megakadályozta. Később egy szál virágot próbált elhelyezni a szobornál Dániel Péter, az az ügyvéd, aki arról híresült el, hogy kaszinótojással kente össze a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot. Az ügyvédet végül a rendezvény biztonsági őrei vezették ki.

A szoborra egyébként a résztvevők egy táblát akasztottak azzal a szöveggel, hogy "Én felelek Trianonért!", később pedig egy kipát tettek a fejére. A többször eltávolított és újra visszatett kipát - az MTI tudósítójának tapasztalata szerint - egyszer Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője helyezte Károlyi Mihály szobrának fejére.

A tüntetést a rendőrség biztosította, rendbontás nem volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!