Belföld

2010.12.13. 07:22

Két hét ámokfutás - Sokan kivárják az akciókat

Megyei körkép - Még két hetünk van karácsonyig beszerezni a szükséges alapanyagokat a konyhához, dekorációhoz és persze az ajándékozáshoz. A kereskedők szerint nem égünk vásárlási lázban. Két hetünk maradt, hogy azt a rengeteg enni- és innivalót felhalmozzuk, amit három nap alatt elpusztít a család, a rokonok és a barátok. Persze nem mindenki nézi fogyasztói szemmel a karácsonyt, a környezetvédők minden évben óva intenek a túlköltekezéstől, a mérhetetlen pazarlástól, a több tonna csomagolástól.

Németh F. Bernadett

Belevetettük magunkat az ezüstvasárnapi nyüzsibe és azt tapasztaltuk, hogy nincs is ilyen. Ezüstvasárnapon nem tolongtak lázasan a vásárlók a megyeszékhelyen a karácsonyi vásárban, és a nagyobb üzletekben is a máskor megszokott forgalmat bonyolították.


A veszprémi vásározók szerint mindennek a rossz időjárás az oka: a hideg nem tartja vissza a vevőket, de az eső, a locspocs igen.
A karácsonyi kiegészítőket árusító nők elégedettek az idei forgalommal, mint mondják, körülbelül ugyanarra számíthatnak, mint tavaly. Varga Etelka szerint igen hullámzó a vásárlási kedv, s teljesen kiszámíthatatlan. Az biztos, ha ennél jobb idő lenne, például száraz hideg, többen kimennének a Kossuth utcára és az Óváros térre.

Ezzel Mészáros András balatonalmádi vendéglátós is egyetért. A  kemény tél nem árt a vásárlátogatási kedvnek, de a mindent eláztató eső igen. Ha havazna, sokan a hangulat kedvéért is kimennének a karácsonyi kirakodóvásárba, s ha mást nem, akkor legalább forralt bort innának. Bár őket a kertész- vagy a balatonalmádi pecsenye miatt is sokan felkeresik, sőt visszatérő vendégeik vannak. Negyedik éve kínálják ugyanis a saját recept alapján készülő finomságot, és a Napló tesztje szerint joggal büszkék rá.


Ezüstvasárnapon a belvárosban szinte minden üzlet nyitva van, de az itteni kereskedők már nem annyira optimisták, mint a vásározók:  akad ugyan vásárló, de jól halad a sor. Az üzlettulajdonosok szerint sok a nézelődő, a legtöbben még mindig nem döntötték el, mit is akarnak, sokan pedig arra várnak, hogy az utolsó napokban akciósan vehetik meg a korábban kinézett terméket. Az egyik csemegeboltos szerint egyenesen gyatra az ezüstvasárnapi forgalom, nem biztos, hogy megérte kinyitni.

A nagyobb áruházakban a máskor megszokott vasárnapi forgalom figyelhető meg, csak a nézelődők, informálódók vannak kicsivel többen.  Sok család gyermekekkel együtt érkezik, egynémely anyuka törheti a fejét, hogy a most felpróbált és kiválasztott ruhanemű, cipő hogyan kerül majd a fa alá, illetve milyen magyarázatot fűz hozzá a Jézuska.

- A zöldszervezetek, mint ilyenkor mindig, a tudatos vásárlásra hívják fel a figyelmet. A legelső tennivalónk az ünnepi bevásárlás előtt a  listakészítés - szögezte le Kiss Renáta, a Csalán Természet- és Környezetvédő Egyesület munkatársa. - Csak a lista "véd meg" bennünket attól, hogy olyan terméket is megvegyünk, amire nincs szükségünk. Ezért a különböző reklámanyagok, prospektusok böngészése sem ajánlott, egyrészt azért, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy nem engedjük manipulálni magunkat a  kereskedők által, másrészt, mert ezek  a kiadványok rengeteg élő fa feláldozásával készülnek el.

Az év végén sok család cserél elektromos és elektronikus berendezést, ami előtt a környezetvédő szerint ismét érdemes átgondolni, valóban szüksége van-e  a családnak erre a termékre. Csak azért, mert akciós, nem érdemes megvenni. Gépvásárlásnál mindig nézzük meg a termék címkéjét, amin látjuk, hogy mennyire energiatakarékos a kiszemelt áru. Fontos, hogy mennyire könnyen tisztítható majd a kiválasztott, és milyen könnyen oldható meg a szervizeltetése, könnyen beszerezhetőek-e az alkatrészei egy-egy javításhoz.

Egy jól kiválasztott, jó minőségű gépet sokszor érdemesebb javíttatni, mint egyszerűen lecserélni. Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni a helyi termék fontosságát: a helyben készült áruk minősége könnyen számon kérhető, így megbízható. Előállítása, szállítása, árusítása helyben történik helyi emberekkel, így a bevétel helyben marad.  Helyi termék vásárlásával erősödnek a társadalmi kapcsolatok.Kisebb szállításukból adódóan kevésbé terhelik a környezetet.  Áruk kisebb szállítási költséget tartalmaz.

Az elhivatott  környezetvédők a bevásárlócentrumoktól is távol maradnak: az újabb és újabb bevásárlóközpontok építése nagy környezetterheléssel jár, újabb termőterületeket vonnak ki miattuk a termelés alól, és áraik alacsony mivolta sokszor a minőség kárára megy. Gáspár Gábor,

Csomagolásból szemét

Egyre nagyobb divat kreatívan megoldani a karácsonyi ajándékok csomagolását, s ennek nem- csak a környezetvédők folyamatos unszolása az oka, hanem az is, hogy a divatos ajándéktáskák, csomagolóanya- gok sokszor csaknem ugyan-annyiba kerülnek  ha nem többe , mint az ajándék maga. Ünnepekkor tömérdek papírt használunk el csak azért, hogy kidobjuk, belegyömöszöljük a kukába, amiért duplán fizetünk, hiszen a szemétgyűjtő is előbb megtelik.
Ötleteket a kreatív csomagoláshoz hobbi- vagy kéz- művesboltokban, különböző internetes portálokon vagy akár a környezetvédőknél is kaphatunk. Némely ajándék megjelenését még el is rontja, ha csomagolópapír mögé rejtjük. Ráadásul, ha szeretteinket a magunk készítette csomagolással lepjük meg, az sokkal személyesebb és értékesebb.

 

Szerintem

Advent harmadik vasárnapja van, már nincs sok időnk... no nem a bevásárlásra, hanem arra, hogy le-álljunk végre. Fújjunk egy nagyot, kiürítsük a lelkünket, elengedjünk minden sérelmet, rossz gondolatot, ami év végéig felgyűlt bennünk, hogy teret engedjünk a karácsony igazi szellemé-nek. Hogy megteljen a lelkünk szép és jó gondolatokkal, hogy mindenkihez  igen, még az ellenségeinkhez is  kedvesek tudjunk lenni. Mindezt nem tudjuk beszerezni a boltokban: könnyű is lenne odasétálni a polcokhoz és levenni egy előre csomagolt, nagy adag türelmet, jóságot!  De nem is kell megvásárolni az ilyesmit, hiszen ott van mindannyiunkban, és ilyenkor, a nagy ünnepek idején még a legmegátalkodottabb karácsonytagadókból is kibújik a kisangyal. És ha elég ügyesek vagyunk, itt is marad. Sikerüljön mindannyiunknak!

Németh F. Bernadett

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!