Belföld

2011.01.05. 18:32

MTV: betartották a kormány és az ellenzék arányát a híradóban

Budapest - Az MTV Híradója - a francia modell szerint - "egyharmad kormány" (adminisztráció), "egyharmad kormánypártok", "egyharmad ellenzéki pártok" arányban külön rögzíti az említéseket és a személyes megszólalásokat, és a vizsgált időben is betartották ezt az arányt - reagált a csatorna szerdán az MTI-nek a Republikon Intézet azon kijelentésére, mely szerint az MTV hírműsoraiban a Fidesz-KDNP "rendkívüli túlsúlya" érvényesül, az ellenzéki megszólalások pedig szinte teljesen eltűntek.

MTI

A vizsgált időszakban az említések esetében 68 százalék (50-18)-32 százalék volt az arány, a személyes megszólalások esetében volt valamivel nagyobb az eltérés - írták. Hangsúlyozták továbbá, hogy az elemzésnél az sem hagyható figyelmen kívül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vizsgált héten - különösen az EU soros elnökséghez kapcsolódva - több eseményen jelent meg és ebből adódóan, a téma fontossága miatt többször is nyilatkozott, mint az ellenzéki politikusok.
   
A csatorna szerint az elemzés azon állítása sem felel meg a valóságnak, hogy december 21-én egy riportban négy fideszes kormánytag nyilatkozott, ugyanis a négy megszólalás két különböző témában, két külön riportban hangzott el.  "Ugyancsak nem igaz az az állítás sem, hogy a műsorvezető tényként közölt állításokat" - emelték ki, hozzátéve, hogy az adott témában a híradó saját, több forrásból szerzett információját közölte.
   
Mindemellett hangsúlyozták, hogy a Magyar Televízió mérésének metodikája jelentősen eltér a Republikon Intézet által végzett kutatásétól, azonban nem mellesleg összhangban van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mérési módszerével. A Republikon Intézet szerdán hozta nyilvánosságra azon vizsgálatának eredményét, mely szerint a Híradó politikai híreinek 83 százalékában a Fidesz és a KDNP jut szóhoz; Orbán Viktor pedig egymaga négyszer annyit szerepel, mint az ellenzéki politikusok összesen.
   
A Republikon Intézet azt vizsgálta, hogyan változott a Magyar Televízióban a politikai hírek kezelése a választásokat követően. Az MTV este fél nyolckor kezdődő híradóit követték figyelemmel egy héten keresztül, a költségvetési szavazást megelőzően, és az összehasonlítás érdekében a 2009-es év költségvetési szavazását megelőző héten sugárzott híradókat is áttekintették.
   
Tapasztalatuk szerint "drámai jobbratolódás" történt, ami érinti a tárgyalt hírek jellegét, a megszólalók személyét, a pártok megszólalási lehetőségeit és a megszólalásokhoz fűzött kommentárokat is.
   
Az összes politikai szereplést vizsgálva megállapításuk szerint a Fidesz-KDNP tízszer annyit szerepelt, mint az MSZP, és több mint negyvenszer annyit, mint az LMP. Az ellenzéki kommentárok is elmaradtak: az Európai Unió soros elnökségének átvételéről szóló december 21-i riportban négy kormánytag és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szólalt meg. Ellenzéki álláspont nem jelent meg - írták.
   
A Híradó az ellenzéket jellemzően kedvezőtlen, míg a kormánypárt politikusait pozitív környezetben, kontextusban mutatja be, a műsorvezetők tényként közölnek olyan állításokat, amelyeket tényekkel nem támasztanak alá, vagy később kiderül róluk, hogy a kormány álláspontját jelentik - fogalmazott a nap folyamán közreadott elemzésében a Republikon Intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!