Belföld

2011.01.19. 12:07

Navracsics: személyzeti megújulásra is szükség van a közigazgatásban

Budapest - Navracsics Tibor szerint személyzeti újraformálásra is szükség van a magyar közigazgatásban: olyan szakemberek kellenek, akik rendelkeznek idegennyelv-tudással, szakmai tapasztalattal, valamint "nagyon erős erkölcsi és értékelkötelezettséggel".

MTI

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program szerdai nyitórendezvényén mondta, az Országházban. A program 270 résztvevője előtt úgy fogalmazott, olyan közigazgatásra van szükség, amely végső menedéket ad minden rászorulónak, segítséget nyújt mindenkinek, akinek már nincs hova fordulnia.
   
Navracsics Tibor hangsúlyozta: mindehhez a közigazgatásnak az intézményi mellett személyzeti megújulásra is szüksége van. Ennek jegyében fogadták el például a kormánytisztviselőkről szóló törvényt, és hirdették meg a Regeneráció című rendezvényen a közigazgatási ösztöndíjat. A program útjára indításával "talán minden eddiginél nagyobb lépést teszünk afelé, hogy a magyar közigazgatás személyi állományát tekintve is megújuljon" - mondta, hozzátéve, céljuk, hogy egy olyan jó állam jöjjön létre Magyarországon, amely a közjót és a polgárok javát szolgálja.
   
A közigazgatásban dolgozóknak Magyarországért, minden magyar polgárért, a nemzeti érdekekért és a közjóért kell végezni a munkájukat - emelte ki a tárcavezető. Olyan szakemberek kellenek, akik rendelkeznek idegennyelv-tudással, szakmai tapasztalattal, valamint "nagyon erős erkölcsi és értékelkötelezettséggel". Utóbbival kapcsolatban rámutatott, a közjó, a nemzet szolgálata, a hazaszeretet erős értékelkötelezettséget igényel; "a közigazgatás nem lehet értékmentes eszköz", az ugyanis valamilyen célt valósít meg, ez a cél pedig Magyarország boldogulása.
   
A rendezvényen Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében felidézte a közigazgatásban eltöltött első napját, és elmondta, elődje autómodelleket hagyott a szekrényekben, így "ügyiratok helyett különböző kis Bugattik és Porschék" fogadták.
   
A jogalkalmazókkal kapcsolatban úgy fogalmazott, "ahhoz, hogy változtassunk, nemcsak a vezetőknek kell egyfajta eltökéltsége, hanem kellenek olyan emberek az apparátusban, akik (...) új vonalakat tudnak húzni a közigazgatásban". Hozzátette, aki a közigazgatásban dolgozik, az csak hazaszerető ember lehet.
   
Az ösztöndíjprogram résztvevői februártól valamelyik minisztériumban, kormányhivatalban vagy megyei szakigazgatási szervnél kezdenek hat hónapos szakmai gyakorlatot, majd szeptembertől négy hónapon át valamely EU-tagország közigazgatási szervénél tanulmányozhatják az ottani munkát. Az ösztöndíjprogramot eredményesen teljesítők a program végén állásajánlatot kapnak a magyar közigazgatásban, és tisztviselőként folytathatják munkájukat.
   
A rendezvény sajtóanyagában az olvasható, hogy az ösztöndíjprogramra csaknem 1.500-an küldték el jelentkezésüket, a magyar és angol nyelvű személyes meghallgatáson 900-an vettek részt. A jelentkezések elbírálása során fő szempont volt a jó angolnyelv-ismeret, előnyt jelentett további nyelvek ismerete, valamint a közigazgatási pálya iránti elkötelezettség. A válogatás szempontrendszerében megjelent a minisztériumok munkaerőigénye is. A programot teljes egészében az Európai Unió szociális alapjából finanszírozzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!