Belföld

2011.02.05. 19:56

Az uniós konzuli együttműködésről tárgyalt Rétvári Bence Los Angelesben

Címkék#unió#EU

A Kaliforniában működő európai uniós főkonzulok és konzulok egyetértettek magyar EU-elnökség négy fő prioritásával, különösen azzal, hogy a polgárbarát unió jegyében lépjenek fel egymás állampolgárainak érdekképviseletében ott, ahol valamely tagállamnak nincs képviselete - nyilatkozott szombaton telefonon az MTI-nek Los Angelesből Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

MTI

Rétvári péntek este ismertette magyar EU-elnökség négy kiemelt prioritásait - növekedés és foglalkoztatás az európai szociális modell megőrzéséért; erősebb Európa; polgárbarát unió; bővítés és szomszédságpolitika - az uniós misszióvezetőkkel, akik ezen célkitűzések támogatásokról biztosították. Az államtitkár utalt rá, hogy a prioritásokkal kapcsolatban Magyarországon előzetesen ötpárti egyetértés alakült ki.
A megbeszélésen szó esett a soros elnöki poszton egymást váltó belga-lengyel-magyar trojka együttműködésről, valamint az unió közös külügyi szolgálatának tevékenységéről, amely a magyar elnökség idején vette kezdetét.
Rétvári Bence a fórumon megerősítette, hogy Magyarország erejéhez mérten továbbra is támogatja Horvátország uniós csatlakozását, valamint Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe.  
Az államtitkár ugyancsak pénteken találkozott a nyugati parti magyarság képviselőivel , akikkel egyebek között a magyar állampolgárság felvételének, valamint az anyaországgal való kapcsolattartás és a nemzeti identitás részleteiről folytatott megbeszélést. Rétvári hangsúlyozta, hogy Magyarországnak is fontos érdeke a korábban elhanyagolt kapcsolattartás erősítése.  
Az Egyesült Államok mintegy 1,3 millió magyar vagy magyar származású lakosa - a világ legnagyobb lélekszámú, egy országban élő szórványmagyarsága - közül mintegy 300 ezren élnek a nyugati parton.
A találkozón a helyi magyar egyházak vezetői, a Los Anegeles-i Magyar Ház elnöksége, a magyar nyelvű újságok főszerkesztői, és más közéleti személyiségek vettek részt.
Az KIM államtitkára a magyar kormány képviseletében részt vesz Ronald Reagan születésének 100.évfordulóján,  a néhai amerikai elnök nevét viselő alapítvány által február 5-én és 6-án rendezett Los Angeles-i megemlékezéséken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!