Belföld

2011.02.07. 12:42

EU-elnökség - Hónapokban gondolkodnak Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról

Budapest - A Belügyminisztérium semmiképpen sem években, legfeljebb hónapokban gondolkozik Románia és Bulgária schengeni övezethez csatlakozásának lehetséges határidejét illetően, és dolgozik azon, hogy a két ország pontos csatlakozási dátumát még a magyar elnökség alatt rögzítsék - közölte a tárca hétfőn az MTI megkeresésére.

MTI

Az MTI annak kapcsán kereste meg a belügyi tárcát, hogy Laurent Wauquiez, Franciaország európai uniós ügyi államtitkára egy vasárnapi rádióinterjúban azt mondta, Bulgária és Románia eredetileg márciusra tervezett csatlakozása a schengeni övezethez több évbe is telhet. A két ország műszaki felkészültséget vizsgáló uniós szakértői bizottság közelmúltban elkészült jelentéseit látva a francia kormánytag szerint a csatlakozás "nem három hónap múlva lesz, ez az egy biztos".
   
A Belügyminisztérium az MTI megkeresésére megerősítette: a magyar elnökség prioritásai között szerepel a Bulgáriával és Romániával zajló tárgyalások sikeres lezárása a schengeni övezethez való csatlakozással kapcsolatban.
   
Emlékeztettek rá: az elnökségnek két kihívással kell megbirkóznia; egyrészt szükséges a technikai feltételek maradéktalan teljesítése mindkét ország részéről. Ezen a területen Bulgária ígéretet tett, hogy a náluk tapasztalható hiányosságokat március közepéig felszámolják, Románia pedig már korábban teljesítette ezeket a kritériumokat - tették hozzá.
   
"Másrészt az elnökség dolgozik a politikai kompromisszum létrehozásán, amelynek célja pontos csatlakozási dátum rögzítése a két ország számára elnökségünk ideje alatt. Fontos hangsúlyozni, hogy semmiképpen sem években, legfeljebb hónapokban gondolkozunk a lehetséges határidőt illetően, és továbbra is mindent elkövetünk, hogy arra elnökségünk ideje alatt kerüljön sor" - szögezték le.
Dossziénk a magyar EU-elnökségről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!