Belföld

2011.02.18. 19:03

Gyurcsány-évértékelője - Az MSZP átalakításával új balközép pártot hozna létre a volt kormányfő

Budapest - Az MSZP átalakításával létrejövő új balközép párt szükségességéről beszélt évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc pénteken Budapesten. A volt miniszterelnök szerint a szocialista pártban rendszerváltozásra van szükség, hogy megfelelő választ adhassanak az "orbáni önkényre", és részt vehessenek az 1989-es alkotmány értékeire épülő új köztársaság megteremtésében.

MTI

"Nem az MSZP szétszakítására, nem a demokratikus ellenzéket tovább daraboló új párt alapítására, hanem az MSZP meglévő erényeire építő, hibáit, fogyatékosságait maga mögött hagyó pártátalakításra, és a párt átalakításával létrejövő új balközép, demokrata párt létrehozására van szükség" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. "Nem szakítunk, hanem átalakítunk, nem új pártot alapítunk, hanem az MSZP-ből csinálunk új pártot" - fűzte hozzá, és azt a javaslatot tette: a szocialisták jövő évi kongresszusán alakítsák át az MSZP-t.
   
Az új pártnak Gyurcsány Ferenc szerint képesnek kell lennie arra, hogy befogadja "az orbáni rendszer" demokratikus ellenzékének nagy részét, és képesnek arra is, hogy más pártokkal együttműködjön. A volt miniszterelnök majdnem másfél órás beszédében hosszan szólt a kormányról. Azt mondta: Orbán Viktor egyeduralmat épít, "a rendszerdúlás" már megtörtént, az alkotmányos rend a porban hever. "Vége a harmadik a magyar köztársaságnak, Orbán lerombolta és az önkény rendszerét építi" - jelentette ki, majd úgy fogalmazott: "mostantól nem a kormány, hanem Orbán Viktor önkényre épülő rendszerének ellenzéke vagyunk."
   
A kormányfőről szólva úgy vélekedett: nem demokratikus politikai versenyt, hanem ellenfelét megsemmisítő totális politikai háborút akar, nem hisz a politikai váltógazdaságban, a parlamenti demokráciában, kizárólag hatalma korlátlanságában, ezért megpróbál kiiktatni minden alkotmányos ellensúlyt. Véleménye szerint e szándékának esett áldozatául az Alkotmánybíróság, a Költségvetési Tanács, "ezért ültetett a nyakunkra a Fideszhez, és nem a nemzethez lojális köztársasági elnököt."
   
"A miniszterelnök politikája Tisza István osztályönzéséből, Gömbös nemzeti egység- és vezérkultuszából, Mindszenty keresztény fundamentalizmusából táplálkozik. Ez nem a mi világunk. Ez a múlt. Mi le akarjuk zárni ezt a múltat, és birtokba akarjuk venni a jövőt. Ennek ma Orbán és rendszere a legnagyobb akadálya. Ezt a rendszert kell leváltani, ez a mi dolgunk, minden demokrata dolga" - mondta.
   
Kifejtette: Orbán Viktor liberálisból lett "az önkény miniszterelnöke", miután megértette, hogy a választók jelentős része nem tartja sokra a szabadságot. "Ma azt mondja: a szabadságért cserébe jólétet adok" - vélekedett, hozzátéve: úgy tűnik, a választók többsége tudomásul veszi, elfogadja vagy egyenesen támogatja Orbán "szabadságért kenyeret programját". Szerinte azonban nemsokára azt fogják látni: se kenyér, se szabadság.

 


   
Szólt arról is, hogy megítélése szerint mi vezetett a Fidesz-KDNP kétharmados többségéhez. Elismerte, hogy abban a szocialista kormányok tévedései is közrejátszottak. Kiemelte, hogy 2002 után elégségesnek hitték az osztogatást, majd az arra válaszul kényszerűen érkező megszorításokat. Az okok között említette: sokan a baloldalon nem vették észre időben, hogy a Fidesz az ellenfél megsemmisítését célzó totális politikai háborút folytat, valamint azt is, hogy az MSZP és a kormány közelében többeket "a morális, kulturális romlásnak olyan világa érintett meg, amely önmagában is képes volt aláásni a kormányzás hitelét".
   
Hosszan elemezte saját szerepét, felelősségét. Elismerte: első ciklusában, 2004-től nem volt ereje és bátorsága, hogy változtasson, elsősorban győzni akart, "megadni az esélyt, hogy reformok sorozatával jobb országot teremtsünk". Azonban - folytatta - a 2006-os fordulatra nem készült fel eléggé sem szakmailag, sem politikailag. Őszödi beszédéről azt mondta: "egy árulást követően a drámai szónoklat gyilkos fegyver lett" ellenfelei kezében. "Őszöd egyfelől a reformfelelősség és az igazság, másfelől az árulás és a hazugság jelképe lett" - húzta alá.
   
Beszélt arról, hogy amikor majdnem tíz éve másodszor is a politikára adta a fejét, hátat fordítva a "talán még a felső középosztálynál is jobb élet nyugalmas, biztonságos világának", jobbá, igazságosabbá akarta tenni Magyarországot. Mint mondta, hitt az igazában, és a "történelmi vereség" ellenére ma is hisz benne, bár van, amit másképp csinálna.
   
"Jó ügyet és tisztességes világot álmodtam és képviseltem, de belátom: nem elég jól" - fejtette ki, megjegyezve: nem volt elég eltökélt, hogy ellenálljon rossz kompromisszumoknak, hogy megküzdjön politikai és emberi hiányosságaival. "A feladat (...) amire vállalkoztam túlnőtt rajtam és rajtunk, akikkel dolgoztam, akiknek vezetésére vállalkoztam. De eszemben sincs feladni" - mondta.

 


   
Gyurcsány Ferenc évértékelőjén több szocialista politikus - mások mellett Avarkeszi Dezső, Molnár Csaba, Molnár Gyula, Szabó Zoltán, Vadai Ágnes, Varju László, Vitányi Iván és Vojnik Mária - vett részt. Az egyik fővárosi szálloda konferenciatermében tartott rendezvényen ott volt Czeizel Endre genetikus, Debreczeni József közíró, Ranschburg Jenő pszichológus, Sz. Bíró Zoltán történész és Ungváry Rudolf író is. Gyurcsány Ferenc beszédét megelőzően Vágó István televíziós műsorvezető szólt az egybegyűltekhez.
   
A mintegy ötszáz fős közönség nagy része érkezésekor felállva, tapssal köszöntötte a korábbi miniszterelnököt, és beszédét is számos alkalommal tapssal szakította meg. A legnagyobb tetszést az aratta, amikor Gyurcsány Ferenc egyes filozófiai pályázatok vizsgálatára utalva úgy fogalmazott: "vegyék le piszkos kezüket Heller Ágnesről, Vajda Mihályról, Radnóti Sándorról!"
   
A szocialista politikus beszédét a z MSZP Jókai utcai székházában kivetítőn figyelhették a szimpatizánsok, akikhez Gyurcsány Ferenc utóbb külön is szólt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!