Belföld

2011.04.21. 17:08

Húsvéti vendégvárás - Nagyobb forgalom is elkelne

Megyei körkép - Húsvét hagyományosan a hosszabb szezonnal működő szálláshelyek nyitásának és ezzel párhuzamosan az első tavaszi vendégjárás megkezdésének időpontja. A gazdasági válság előtti években a három egybekapcsolódó szabadnap és a tavasz megérkezése a társadalom szinte minden rétegében arra ösztönzött sokakat, hogy családjukkal, barátaikkal elutazzanak valamilyen üdülőhelyre, és az ünnepet pihenéssel, szórakozással, játékkal töltsék. Az utóbbi három évben azonban megfogytak az ünnepi vendégek.

Győrffy Árpád

A gazdasági helyzet romlásának, a reáljövedelmek csökkenésének hatását kicsit tompította a nagy tömegben kibocsátott üdülési csekkek hatása, de a forgalom így is jelentősen visszaesett. Összeállításunkban arra kerestünk választ, idén milyen húsvéti forgalomra számítanak egyes szálláshelyeken.


A megye egyes  szálláshelyeinek tapasztalatait bemutató körképünk első állomása a ma Pápához tartozó Borsosgyőrön volt. Az 1990-es évek eleje óta falusi vendégfogadással foglalkozó Mesterházy Péterné országszerte ismert finom ételeiről. Különösen a kocsonyáját szeretik sokan, de a különböző húsoknak és zöldségeknek is nagy szakértője. Érkezésünkkor éppen  rácpontyot  készített az ünnepre. Örömmel fogadott bennünket, de láthatóan  nem volt igazán vidám a helyzettől. - Korábban már jóval húsvét  előtt lefoglalták az összes szobát, most meg az utolsó napokban is bőven van hely - mondja szomorúan. Pedig a szállás, a jó levegő, a nefelejcserdővel borított udvar, kert, az igény szerint bárányból, halból készült ételek mellett még 21 saját nevelésű nyúl és sok kiscsibe is fokozná az ünnepi hangulatot.
 
- Volt egy időszak korábban, amikor ilyenkor is szívesen kerestek bennünket. Mostanában sokaknak talán nem telik már erre sem, akinek meg jut, az valamilyen wellness-szállodát keres az ünnepi hétvégére.

 


 
Hasonlóan rossz tapasztalatokkal találkoztunk néhány kilométerrel arrébb Pápán, a négycsillagos Hotel Villa Classicában is. - Nagyon készültünk a húsvétra. Külön erre az időszakra  hároméjszakás komplett csomagot állítottunk össze, ami a felnőtteknek és a  gyerekeknek egyaránt kellemes elfoglaltságot kínál. Welcome partival,  ismerkedési esttel és  vetélkedővel kezdődik a program, bakonyi kisvonatozásra visszük a vendégeket gumikerekű járművel, ehhez  túra, piknik kapcsolódik, az erdei tisztáson népi játékokkal szórakoztatjuk a legkisebbeket, aztán lubickolás a pápai Várkert fürdőben, városnéző séta, kézműves foglalkozások a szállodában  sorolja a program részleteit a szálloda vezetője, Seregélyesné Borbás Valéria. A csábítás azonban nem érte el igazán a várt hatást.
 
- A szálloda egy részében állandó külföldi vendégek vannak, őket nem számítom, a többi  helyre fogadható  vendég harmada-fele választotta ezt a csomagot, mások  csak egyszerűbb ellátást kértek, és sajnos még vannak szabad szobáink.

 



Seregélyesné azt mondja, 2008 előtt fel sem merült, hogy húsvétkor valakinek a pluszszolgáltatások nélkül adják ki a szobákat. - Akkoriban csak olyan vendégeket fogadtunk, akik az ünnepi ajánlatot kérték. Megtehettük, mert bőven volt érdeklődő.
 
Három balatoni szállodát megkeresve  kicsit pozitívabb tapasztalatokról hallhattunk. Igaz, a hét közepén még ott sem volt mindenhol rózsás a helyzet, de abban bíztak, hogy a  meteorológusok által biztosra ígért jó idő még a jelenlegi foglaltsági adatokon is sokat javíthat az utolsó napokban.

A napsütés vendégtoborzó erejében bízik Budavári Zoltán, a balatonalmádi Hotel Ramada vezérigazgatója is. 
- A foglalások alapján pillanatnyilag látható helyzet még elmarad a várakozásainktól, de a tapasztalatok szerint a napsütéses idő nagyon jótékonyan hat az utazási kedvre, így akár még az utolsó napokban is jelentkezhetnek új vendégek. Abban bízom, hogy az ünnepi napokra végül mintegy 70 százalékos kihasználtságot érünk el.

 



Mint a balatonalmádi szakember elmondta, a  szálloda vendégei a határon belülről érkeznek, többségében családi körben, ehhez megfelelő programokat, animációt biztosítanak. Sokan jönnek párosan is egy hosszú wellness-hétvégére.

A balatonfüredi Annabella Hotel csütörtökön nyitott ki erre a szezonra. A húsvéti ünnepen a foglalások szerint ötven százalék feletti kihasználtsággal számolnak, de Nagy Jenő igazgató is bízik a napfény csábító erejében.
- Az utóbbi időben elterjedt szokás szerint a jó idő még az utolsó két napban is jelentős vendégszámot eredményezhet. Ennek megfelelően én erős 70 százalékos foglaltságra számítok az ünnepek alatt.
 
A vendégek többsége belföldről érkezik, de már most is várnak német csoportokat is. A hazaiak közül még mindig sokan jönnek üdülési csekkel, de a korábbihoz képest érezhető a mennyiség csökkenése Nagy Jenő szerint.
 
A legpozitívabb tapasztalatokat az összeállításunk végére hagytuk. A balatonfüredi Hotel Flamingóban telt házra számítanak az ünnepen, sőt a nagy érdeklődés miatt a közelben lévő Napsugár vendégházat is megnyitották a vendégek elhelyezésére. - A vendégek Magyarországról érkeznek, közel harmaduk visszatérő. Mivel a többségük gyermekes család, különböző animációs programokkal, tojásfestéssel, ajándékkészítéssel készülünk. Lesznek rajzfilmek, felújítottuk a gyermekjátszó kuckót - tudtuk meg Boldizsár Pétertől, a hotel értékesítési munkatársától.



Legnépszerűbb a balatoni régió 

A M. Á. S. T. Piac- és Közvélemény-kutató Társaság nemrégen publikált felmérése szerint tavaly a magyar háztartások 60,9 százaléka vett részt többnapos utazáson, közülük 85,6 százalék belföldin.  Az utazások közel negyede  (22,3 százalék) a balatoni régióba irányult. A Budapest-Közép-Dunavidék régió az utazások 19 százalékának volt úti célja, a harmadik legnépszerűbb régió Észak-Magyarország volt (12,9 százalék).

 

Szerintem

Ha valaki nem tud vagy nem akar az ünnepek alatt többnapos kirándulásra menni, és marad bőven ideje a rokonlátogatások és a locsolás mellett, az egy nap alatt is kellemesen kikapcsolódhat. Ehhez jó lehetőségként kínálkozik például Balatonfüreden a Vaszary-villa ünnepi programjaival vagy  szombaton délelőtt az első hajó fogadása a mólónál. A megye másik sarkában a szigligeti várkapunyitó  az ünnep minden napjára jó szórakozást ígért. Persze vár bennünket a Bakony, a Balaton-felvidék páratlan szépsége is, ha csendesebb programot szeretnénk.

Győrffy Árpád
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!