Belföld

2011.05.05. 07:45

Hoffmann Rózsa: racionalizálásért kiált a felsőoktatás

Budapest - Az oktatásért felelős államtitkár szerint a magyar felsőoktatás racionalizálásért kiált, mivel szerkezete túlméretezett, intézményei pedig szétszórtak.

MTI

Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című hírmagazinjának csütörtök reggel nyilatkozva ennek ellenére úgy fogalmazott, jelenleg csak ötleteket és javaslatokat gyűjtenek a racionalizálás mikéntjéről, és egyáltalán nem biztos abban, hogy bármilyen integráció lesz a felsőoktatásban, de ha ez megtörténne, akkor az szerinte nem jelentené feltétlenül az önállóságukat elvesztő intézmények bezárását.

Az államtitkár szükségtelennek nevezte azon karok további támogatását, amelyeken kevés a hallgató, illetve munkaerő-piaci problémákkal küzdenek, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami segítségtől esetleg eleső egyetemek vagy főiskolák magánintézményként folytathatják működésüket. A Corvinus egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, az "nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen", erre a kérdésre csak egy-két hónapon belül születhet meg a válasz.

Kiemelte: a rektorokkal korábban megkezdett konzultációt folytatva csütörtökön négy intézmény vezetőjével tanácskozik arról, hogyan lehet "a legkisebb fájdalommal" elvégezni a szükséges racionalizálást.

A szintén készülő közoktatási törvény koncepciójára kitérve Hoffmann Rózsa aláhúzta, nem dőlt el, hogy állami kézbe kerülnek a közoktatási intézmények. Az államosítás melletti érvként említette, hogy jelenleg négyszáz olyan kistelepülésen működik iskola, ahol a döntéshozó önkormányzati testületben nincsenek diplomás emberek.

Az államtitkár szerint a pedagógusok kötelező iskolában tartózkodásának ötlete azt szolgálná, hogy a gyerekek is az intézményekben maradhassanak a munkaidő végéig, ezt pedig szerinte csak úgy lehet megoldani, ha a jelenlegi "kicsinyes túlóra-elszámolásos pedagógiai munkaszervezést" megszüntetik. Megjegyezte: a megkérdezett igazgatók több mint ötven százaléka támogatja ezt az elképzelést.

Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények jövőjének kérdését az origo.hu vetette fel szerdán egy a birtokába került koncepció alapján. A hírportál szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és négy főiskola). Úgy tudják, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

Az MTI megkeresésére több rektor is megerősítette, hogy az oktatási államtitkárság a múlt héten egyetemi vezetőkkel egyeztetett a felsőoktatási intézmények új struktúrájának koncepciójáról.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!