Belföld

2011.06.29. 16:21

Demonstrációk országszerte: Mit lép a kormány ezek után?

Országszerte több mint negyven, megyénkben kilenc helyen tartottak félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt a szakszervezetek a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő intézkedések és tervek elleni tiltakozásul. Veszprém megyében több mint 200 járművel demonstráltak.

Munkatársainktól

A megyeszékhelyen a Honvédszakszervezet  tagjai az Almádi úton húsz járművel zárták el a Veszprém irányába haladó forgalmat egy körülbelül száz méteres sávon. A tucatnyi demonstráló többsége a megszüntetett szentkirályszabadjai helikopterezred egykori hivatásos tagjai, piloták. Megjegyzezték, mindannyian 1998 és 2002 között mentek el nyugállmányba, mert a haderőreform kapcsán  átszervezések voltak, és megszűnt a munkahelyük.

A forgalom kora délután elég gyér,  fennakadás nem tapasztalható, rendőrök irányítják az autósokat, nincs különösebb várakozási idő. - Mindenki csak a rendőrökről beszél, pedig ez a nyudíj kérdése minket is legalább annyira érint - mondta az egyik szakszervezti tag. Visszatérve a forgalomhoz: reggel fél nyolc körül  durvább volt a helyzet, amikor mindenki dolgozni ment, elég sokat kellett várakozni mindkét irányban. Hasonló fennakadára számítottak délután négy felé, amikor befejeződik a hivatali munka.
 
A szél viszonylag elviselhetővé teszi a meleget, a szakszervezet tagjai a járda felé nyúló fák árnyékába húzodva beszélgetnek, politizálnak. Egy fiatalember érkezik és közbeszól, hogy az egyik szállítmányozási  cég nevében hozott vizet, a fák alá tette. Egyébként sok sikert kíván, még hozzáteszi: őt is érinti a nyugdíjkérdés, távozóban pedig tiszteleg.

 


 
- Vannak ilyenek, akik szimpatizálnak, szerencsére többen, mint akik anyáznak - mondta az egyik demonstráló. Szavait igazolj rögtön egy piros autóval elhaladó, öklét rázó hölgy, aki obszcén szavak kísértében gördül el a demonstrálók mellett.

Az egykori katonák hangsúlyozzák, tudják, hogy a jelenlegi helyzetet meg kell változtatni, azonban a visszamenőleges hatály elfogadhatatlan számukra. - Azt írja meg,  az sem igaz, hogy mindenki 2-300 ezres nyugdíjat kap, mert nem ez az átlag - veti közbe az egyik szakszervezeti tag. Egy  másik férfi a beszélgetés közben azt veti fel, hogy mi lesz azokkal, mint például vele, aki már tíz éve nyugdíjban van?   Hozzáteszi, hogy 7500 nyugállományú tiszt van miközben csak ezer státusz...
 
- Pilóta nem azért lett valaki, mert a korkedvezményes nyugdíjban bizott. Mindenki szerette, amit csinált, az élete volt; megszűnt az alakulat, a drágán kiképzett pilótáknak nem maradt más, csak a nyugdíj, még a magánszférába se mehettek el  - közölte az egyik repülős.

 



Több mint húsz járművel érkeztek a kormány politikája ellen demonstrálók a 84-es számú főút Sümeg és Zalagyömörő közötti szakaszára. A felpályás útlezárást mindkét oldalon rendőrök felügyelték, biztosították, illetve irányították a forgalmat is. A járművek egy részén zászlók lobogtak, a nemzeti színűek mellett egy helyen a fekete lobogó is látszott. Amint azt a helyszínen megtudtuk, a demonstrálók ezzel a demokráciát gyászolták, amely szerintük hazánkban immár elhalálozott. Többen úgy gondolják, nem szabadna hozzányúlni a korhatár előtti nyugdíjazások jelenlegi formájához, míg mások szerint ezt nem a kormány által tervezett formában kellen megtenni. A lezárást a közlekedők többsége megértéssel, türelemmel fogadta, voltak, akik az ablakot lehúzva szóban is jelezték a tüntetők számára, hogy egyet értenek velük.

 



Rendőrök, katonák, vám- és pénzügyőrök vettek részt Pápán a Független Rendőr Szakszervezet szervezte demonstráción. A várost elkerülő útszakasz félpályás lezárását délután kettőkor egy órára felfüggesztették és a konvoj végigjárta Pápa főbb útvonalait. Mint azt az egyik szervezőtől, Szőke Sándortól, a Honvéd Szakszervezet nyugállományú pápai csoportjának vezetője így vélekedik: A kormány kedvenc kifejezésével élve pofátlan dolog visszamenőlegesen bármit elvenni bárkitől. A reggeli  harminchat autó délutánra ötvenre bővült. A városon azért vonultunk végig, hogy felhívjuk a figyelmet a problémánkra. A kormány a saját oldalára jól kommunikál, de sok mindent elhallgat az emberek elől.  Mi így jeleztük, hogy méltánytalanul bánnak velünk.

- A kormány megalakulása kezdetétől, immár több mint egy éve, sajátos párbeszédet folytat Magyarország munkavállalóival. Kinyilatkozásait, bejelentéseit, kérdőíves akcióit konzultációnak tartja, az ezt cáfoló ellenérvekről pedig tudomást sem vesz, mindez tarthatatlan - nyilatkozta lapunknak Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Veszprém és Fejér megyei titkára, aki egyben a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének a megyei képviseletvezetője is.

 



A szakszervezeti konföderáció minden olyan megmozdulásnak az élére áll, ahol a munkavállalók helyzetére hívhatják fel a figyelmet, ezért is vettek részt a szerdai forgalomlassító demonstrációban. A kormány három hónapra csökkenti a munkanélküli ellátás időtartamát, több mint 100 milliárd forintot meg akar spórolni a rokkantnyugdíjasokon és elveszik a nyugdíjkedvezményeket. Ez év január 1-től a gazdagok számára kedvező egykulcsos adórendszer lépett életbe, miközben a bérből és fizetésből élők nagy részének csökkent a fizetése. A munka törvénykönyvének módosításával növelni kívánja a kormány a munkaidőt, csökkenti a pihenőidőt, és elveszik a pótlékokat. Ssegély helyett közmunkában látják a megoldást a munkanélküliség kezelésére, azonban a tavalyi évhez képest is 60 milliárd forinttal kevesebb forrást biztosítanak.

 


 
Hartmann István, a Függtelen  Rendőr Szakszervezet régióelnöke arról tájékoztatott, a megyében összesen kilenc helyszínen volt félpályás demonstráció, ebből négyet szervezett az FRSZ, a többit a Honvédszakszervezet. Mindenhol lassították tagjaink a forgalmat, átlagban húsz járművel. A szakszervezti vezető azon reményének adott hangot, hogy a kormány július 4-én folytatja a tárgyalásokat és kompromisszum születhet.

 



A Belügyminisztérium szóviője A Napló érdeklődésére elmondta: a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos tárgyalások befejeződtek, érdemi előrelépés nem törént a vitás kérdésekben. A tárca a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai részére kidolgozott életpályamodellről még a nyáron tárgyalásokat kezdeményez a szakszervezetekkel - közölte Nagy Linda. A tárgyalásokat szeptemberig le akarják zárni.



A demonstrálók követelései  

- Érdekegyeztetést és párbeszéd akarnak

- Ne legyenek visszamenőleges hatályú törvények, amelyek a korkedvezményes nyugdíjat megszüntetik
 
- Nem támogatják az új Munka Törvénykönyvének egyeztetés nélküli átalakítását

- Ellenzik az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetését

- Ellenzik a bérminimumok kormányzati megállapítását és a bérmegállapodás megszüntetését
 






Szerintem

Tanár Úr, kérem én készültem! Klasszikust idézve, tényleg jó előre betájoltam, elterveztem, hogy merre nem fognak   haladásomban akadályozni a demonstrálók, és én majd mindenkit kikerülve érem el úticélomat. Terv készítése mellett  tulajdonképpen a gépkocsival való mozgást is leredukáltam a még  éppen szükségesre. Mert ugye kinek van kedve mesterséges dugóban ülni.  Alternatív megoldás elvileg szóba jöhet a kerékpár, bár ez hosszabb távon nem működik. Szóval készültem, persze minden kötél szakadt, ahogy lenni szokott, extra utak, és bekerültem felpályás útlezárással sújtott autósok közé is. Szerencsére a sor gyorsan haladt, mindössze néhány percig kellett várakozni. Ezt megúsztam, már csak abban lehet bízni, hogy a kormány és a szakszervezetek között jövő héten kezdődő tárgyalások eredményre vezetnek, mert, ha nem akkor jöhet az újratervezés... 

Halmos György

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!