Belföld

2011.08.24. 08:15

Új lakásfenntartási támogatás - Nő az igénylők száma

Megyei körkép – Jelentősen átalakul a lakásfenntartási támogatás szeptember 1-jétől. A módosítást az augusztus végén megszűnő szociális alapú gázár- és távhőtámogatás indokolja.

Napló Online

A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. 
 
A támogatás alanyi jogon, normatív alapon és méltányosságból állapítható meg. A támogatást a polgármesteri hivatalnál kell igényelni, támogatásra az jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a 71 250 forintot, feltéve, hogy a háztartás tagjainak egyikének sincs vagyona.

A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően egy évre állapítják meg, tájékoztatott Angyal Éva, a veszprémi polgármesteri hivatal szociálpolitikai és egészségügyi irodavezetôje, aki elmondta: jelenleg 720-an kapnak lakásfenntartási támogatást.

Miután a Magyar Államkincstártól szeptember 1-jétől csak a nagycsaládosok kaphatnak gázár- és távhőtámogatást, a hivatal arra számít, hogy az említetteken kívül legalább 2000–2500-an igénylik majd a támogatást. Az összeget összetett számítás alapján számolják ki, minimuma 2500 forint. A lakásfenntartási támogatást a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán lehet igényelni. Az űrlapot szeptember elsejétől lehet átvenni vagy letölteni a város honlapjáról.

A szeptember elseje előtt megállapított lakásfenntartási támogatásokat a változás nem érinti, ezeknek az ügyfeleknek nem kell most kérelmet benyújtaniuk. Pápán is szeptember elsejével hatályba lépnek az egyes törvénymódosítások – emiatt változik az önkormányzati lakásfenntartási támogatás rendszere is, ami egyben önkormányzati rendeletmódosításokat von maga után.

A módosítás célja egyrészt a szociális gáz- és távhőtámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradó jogosultak befogadása a lakásfenntartás rendszerébe, másrészt a támogatás célzottságának, valamint hatékonyságának a növelése. A törvény a jogosultsági jövedelemhatárt az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határozza meg, és eltörli a lakásfenntartási költségek jövedelmen belüli arányára vonatkozó előírást.

A jövedelemszámítás alapja a fogyasztási egység lesz. A támogatás célzottságának és hatékonyságának növelése érdekében két módosítást vezet be: az egyik a támogatást igénylők vagyoni helyzetének vizsgálata, a másik pedig annak előírása, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani – derült ki a pápai képviselő-testületi ülésre készült anyagból.

Ajkán eddig csaknem hétszázan kérték a lakásfenntartási támogatást, tudtuk meg a szociális és igazgatási iroda vezetőhelyettesétôl. Somogyi Gyöngyi elmondta lapunknak, hogy június végéig 636 igény futott be hozzájuk, azóta is folyamatosan emelkedik az igénylők száma, az várhatóan meghaladhatja az ezret is. A tavalyi évben a létszám kevéssel ezer alatt volt, idén azonban azok is beleeshetnek a támogatottak körébe, akik akkor még nem tartoztak oda. Villamos energia, távhôszolgáltatás fizetésének támogatása teszi ki az igények nagy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!