Belföld

2011.09.23. 07:28

A kerületek stressztesztjét javasolja a főpolgármester

A kerületi önkormányzatok stressztesztjének elvégzését javasolja a főpolgármester az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), emellett pedig egy 15 milliárd forintos pénzügyi keretet különít el, hogy "kerületi csőd esetén is biztosítható legyen a kerületiek ellátása".

MTI

A fővárosi önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Tarlós István állítása szerint súlyos eladósodottsággal küzd több budapesti kerület, némelyik a következő ciklusban akár csődbe is mehet. A városvezető úgy vélte: a kerületeknek a hiteleik visszafizetésére és egyre növekvő költségeik fedezésére sürgősen bevételekre volna szükségük.

A főpolgármester azt javasolta az ÁSZ-nak, hogy végezze el az önkormányzatok stressztesztjét, emellett pedig egy 15 milliárd forintos keretet is elkülönít a főváros. Mint fogalmazott, ez "korrektebb, minthogy a kerületek fővárost illető bevételekre igyekezzenek rátenni a kezüket az új törvényben, nehéz pénzügyi helyzetük javítása érdekében".

A közlemény kitér arra is, hogy "bár a főváros is nehéz helyzetben van, arányaiban jóval kevésbé adósodott el, mint sok kerület". Ismertette, hogy a főváros adóssága egy főre vetítve százezer forint, míg például az V. kerületben hatszor ekkora.

Tarlós István azt is jelezte: 2012-től a korábban kibocsátott kötvények után már nemcsak a kamatot, hanem a tőkét is törleszteniük kell a kerületeknek, emellett egyre növekednek a működési költségeik. Hozzátette: előbbiek miatt a "városrészek által elvégzett feladatok színvonala már most zuhanni kezdett".

A közlemény szerint "csak a főváros képes egyenletesen magas színvonalon biztosítani a közszolgáltatásokat, mert van pénzügyi tudása, forrása és mozgástere, ráadásul 1860 óta egységes közszolgáltató városként működik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!