Belföld

2011.09.12. 12:10

Síppal, dobbal, Szécsi Pállal a kormány ellen

Budapest - A Parlament körüli élőlánccal tiltakozott, az őszi ülésszak első napján négy szakszervezeti konföderáció az elmúlt egy évben hozott, a munkavállalókat érintő intézkedések és az új Munka törvénykönyve ellen. A retrozenével egybekötött megmozdulás igazi idegenforgalmi látványosság volt.

Szausev Xénia

A belügyi és rendvédelmi dolgozók szakszervezeti tagjai is ott voltak a Kossuth téren, hogy a parlament elmúlt egy évben hozott döntései ellen, „melyek súlyos hátrányt okoztak a magyar munkavállalóknak” valamint az őszi ülésszakon elfogadni tervezett Új Munka Törvénykönyv ellen tiltakozzanak.

A parlament őszi ülésszakának nyitónapjára rendezett megmozduláson a belügyi és rendvédelmi szakszervezetek azért vonulnak utcára, mert "halálpályamodell" helyett életpályamodellt szeretnének.

A betonplaccon összegyűlt tömeget nem igazán zavarta a hőség, volt, aki a köztéri locsolók alá állt és onnan küldte melegebb éghajlatra a kormány tagjait és követeléseit papírról olvasva ordibálta.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azt hangsúlyozza, az elmúlt egy évben a parlament sorozatban hozta azokat a döntéseket, amelyek súlyos hátrányt okoztak a magyar munkavállalóknak és családjaiknak. A többi között a személyi jövedelemadó igazságtalanságot és aránytalanságot okozó bevezetésével, aminek következményei mára már a gazdaságban is jelentkeznek – hangoztatták a tüntetõk képviselői és a kormány azt tervezi, hogy új törvényt „kényszerít" a munka világára.

A szakszervezetek amiatt is demonstráltak, hogy a kormány „megtagadta" az országos szintű, háromoldalú tárgyalásokat a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletekkel, valamint „el akarja lehetetleníteni" a helyi szintű érdekvédelmi munkát, és magukat a szakszervezeteket is.

A tüntetõk a Parlament körül egymás kezét fogva alakítottak ki élőláncot.

A konföderációk elnökei az MTI-nek elmondták: minden tagszervezetük képviseltette magát,  így összesen körülbelül 130 szakszervezet munkavállalói jöttek el a rendezvényre. A "Ne tovább!" mottóval rendezett megmozdulásra az MTI becslése szerint mintegy másfélezer ember gyűlt össze. A rendezvény messze elmarad a rendvédelmisek tavaszi demonstrációjának látogatottságától.

Megyénkből 300-an érkeztek a demonstrációra - Körbefogták a parlamentet


Egyre erőteljesebben hallatják hangjukat a szakszervezetek, ennek egyik látványos fejezet, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) felhívására hétfőn élőláncot vontak a Magyar Parlament elé.



Miért is tiltakoznak a szakszervezetek? Nem támogatják az új Munka Törvénykönyvének egyeztetés nélküli átalakítását. Szerintük a kormányzati szándék pillanatok alatt századokkal röpíti vissza a dolgozókat, rabszolgasorba taszítva hárommillió magyar munkavállalót. Érdekegyeztetést és párbeszéd követelnek, ellenzik az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetését. Küzdenek az egységes 16 százalékos személyi jövedelemadó ellen, amely a szegényeket még szegényebb sorba taszítja, a tehetősebbeket pedig továbbb segíti.



Az MSZOSZ felhívására mind a 37 tagszervezet megmozdult, Veszprém megyéből 300-an érkeztek a demonstrációra, tájékoztatott Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Fejér és Veszprém megyei titkára. Megyénkből a parlament előtt vannak a vasasok, a vegyészek, a húsosok, a postások, a kereskedők és a vasútasok.  (Tremmer Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!