Belföld

2011.10.14. 08:01

Orbán: 2-3 év múlva várható az otthonteremtési program eredménye

A miniszterelnök szerint a héten bejelentett, számításai szerint 6-12 hónap alatt felfutó otthonteremtési program igazi eredménye két-három év múlva várható; Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szólt arról is, közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal a minimálbér-emeléssel kapcsolatos kompenzáció ügyében.

MTI

A miniszterelnök az interjúban az otthonteremtési programról elmondta: az állami kamattámogatású hitelkonstrukció és a szocpol újraindítására a jövő évi költségvetésben betervezett 6,5 milliárd forintos becsült keret bővülhet, ha a jogosultak száma ezt indokolja. Egy általa rendelt kutatás eredménye szerint az emberek a szocpol intézményét szimpátiával fogadják még a korábban történt visszaélések ellenére is - tette hozzá.
   
A program szükségességét egyebek mellett azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság csak akkor lehet versenyképes az európai válság végeztével, ha van egy "robosztus, életerős, izmos" építőipara, anélkül ugyanis nincs jelentős gazdasági növekedés. Továbbá hangsúlyozni kívánta a fiataloknak: nem természetes dolog, hogy "az első reflex az, hogyan tudunk elmenni Magyarországról". Ezért azt akarta üzenni a programmal, hogy Magyarországon van és lesz élet - folytatta.
   

Arra a felvetésre, hogy nem kellett volna-e megvárni az Európai Bizottság vizsgálatának végét a kamattámogatás részleteiről, Orbán Viktor azt válaszolta, egy komoly programot jobb úgy elindítani, hogy mindenki látja a kontúrjait.
   
A minimálbér emeléséről szólva Orbán Viktor kifejtette: a kabinet megalakulásakor azt tűzte ki célul, hogy négy év múlva 100 ezer forint közelében legyen a minimálbér. "Most talán át tudjuk törni a 90 ezres határt" - mondta, hozzátéve, nagyon közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal arról, hogyan kell "a jelentősen megemelt minimálbér miatti terheket részlegesen, illetve bizonyos területeken teljes egészében ellensúlyoznia a kormányzatnak". Ennek forrása az, "amit a magyar emberek előállítanak" - fűzte hozzá. A miniszterelnök azt is szeretné, ha eljutna a magyar gazdaság oda, hogy az egy-egy ágazaton belül dolgozó munkaadók, munkavállalók - az állam szükség szerinti részvételével - ágazati bér- és keretmegállapodásokat kötnének. Mint fogalmazott, Magyarország szegény ország, ahol keveset keresnek az emberek, mert nyakig eladósították az országot, és így most másnak dolgozunk. 
   
Az alakuló ülését kedden tartó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsra (NGTT) kitérve azt mondta, ideje volt, hogy Magyarország átálljon a nyugat-európai érdekegyeztetési rendszerre. Megjegyezte, több albizottságot is működtetnek majd. Az a fontos, hogy néhány kérdésben megingathatatlan egyetértés legyen; ilyen tétel szerinte az, hogy nem lehet a magyar gazdaságpolitikát megszorításokra építeni, valamint az, hogy minél több embernek vissza kell térnie a munka világába. "És ha a piac nem tud munkát adni az embereknek, akkor az állam szervezzen Start-munkaprogramokat, és 2012-ben legalább 200 ezer embert vigyünk vissza a segély világából a Start-munka világába" - közölte.
   
Orbán Viktor azzal zárta szavait, hogy harcolni fog a devizahitelesek "kihozataláért devizából forintba", a minimálbér-emelésért, a rezsiköltségek megfékezéséért, a segélyből munkába való visszatérésért és az államadósság-csökkentésért. Hozzátette: hogy előkerülhetnek gazdaságtervezési nehézségek, de ezek sem billenthetik ki céljaiból a kormányt. Példaként említette a 250 milliárd forintos áfa-visszatérítést és azt, hogy "a Magyar Nemzeti Bank előállt azzal az igénnyel - amit most vizsgáltatok, hogy egyáltalán megértsem, miről is van szó -, hogy neki több mint 100 milliárd forint vesztesége van, amit az emberekkel akar pótoltatni".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!