Belföld

2011.10.12. 10:05

Újraindul a szocpol, lesz kamattámogatott forinthitel

Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szocpol "finomított" formáját indítja újra a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a Parlamentben a kormány új otthonteremtési programját ismertetve. A két programot együtt jövőre 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a büdzsének 2012-ben 6,2 milliárd forintba kerül.

MTI

Orbán Viktor kifejtette: Magyarországnak nemcsak egy európai válsággal, hanem egy megörökölt, nehéz deviza-hiteles helyzettel is szembe kell néznie. Kezelni kell a korábbi, forintalapú lakáshitelek megszüntetésével az emberekre "rátukmált", devizaalapú lakáshitelek ügyét, de eközben nem szabad lemondani arról, hogy lehetőséget adjanak azoknak, akik otthont akarnak vásárolni, építeni, felújítani, bővíteni, sőt gyermeket szeretnének vállalni, és ezért van szükségük új vagy nagyobb otthonra - hívta fel a figyelmet.  
"Nem mondhatunk le arról, hogy számukra ismét forintalapú lehetőséget biztosítsunk" - mondta.
   


A válság idején természetesen körültekintően kell eljárni, kétszer kell mérni, mielőtt az ember egyszer vágna, de a válság gazdaságpolitikájához az is hozzátartozik, hogy meg kell kezdeni a felkészülést a válság utáni időkre - hangsúlyozta, hozzátéve: azt senki nem tudja megmondani, hogy az euróövezeti válságnak mikor lesz vége, de "mi úgy számolunk, hogy Magyarországnak készen kell állnia arra, hogy ha egy-két éven belül ez a válság véget ér, és ismét nyugodtabb vizekre ér az európai gazdaság, akkor Magyarországnak (...) körülbelül 2014-re a legversenyképesebb gazdasági környezetet kell biztosítania a vállalkozások számára egész Európában".
   
Ebből az következik - folytatta -, hogy már most meg kell indítani olyan programokat, amelyek felfutási ideje legkevesebb is 6-12 hónap.
   
Az otthonteremtési program szolgálja az építőipar fellendülésén keresztül a gazdasági növekedést, a magyar emberek számára az egyik legfontosabb értéket, az otthont mint biztonságot, szabadságot, valamint jövőképest ad a fiataloknak - mondta.
   
Matolcsy György aláhúzta: két eszközzel indul meg az új otthonteremtési program. Az egyik a szociálpolitikai kedvezmény, amely célzott, családi, gyermekhez kötött. Úgy fogalmazott: "finomítottunk" a korábbi rendszeren, ennek eredményeként ugyanúgy figyelembe veszik majd a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát és annak energetikai minősítését.
   
Vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, akinek ma nincs lakástulajdona, ők új lakás építéséhez vagy megvásárlásához kaphatnak támogatást. Mint mondta: "bekapcsolták" a munkát is, azaz legalább az egyik házastársnak legalább 6 hónapig bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie.
   
A költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni - emelte ki, hozzáfűzve, hogy a szocpolt igénylőnek nem lehet köztartozása.
   
Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpol támogatáshoz jutni; 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg; 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között.
   
A program idei meghirdetését követően a kifizetés január 1-jén indul, 2012-ben 4 ezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre - emelte ki Matolcsy György.
   
A másik eszközről szólva kifejtette: állami kamattámogatású forinthitel-programot hirdet a kormány, a támogatást igénybe lehet venni új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint - főként energetikai - korszerűsítéshez. A kamattámogatás akkor is jár majd, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. E ponton kapcsolódik az otthonvédelmi program az új otthonteremtési programhoz - emelte ki, azzal, hogy e szerint a késedelmes jelzáloghitellel, vagy a felmondott, kölcsönnel terhelt lakóingatlanok megvásárlásához lehet kapni állami kamattámogatású hitelt. A kamattámogatást feltételrendszerhez kötik, amelyet még szerdán publikálnak.
   
A két programot együtt jövőre 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a büdzsének 2012-ben 6,2 milliárd forintba kerül.

Közölte: úgy számolnak, hogy jövőre 3-5 ezer család számára lehet elérhető az új konstrukció, amelyre a 2012-es költségvetésben 1,3 milliárd forintot különítettek el.
   
A rendszer hatálybalépéséhez szükséges az EU végleges jóváhagyása.
   
Ez a szisztéma, amely "lenyesi a korábbi káros kinövéseit", a kiskapukat bezáró új otthonteremtési rendszer "nem 100 milliárdokkal terheli meg a költségvetést, hanem célzottan a gyermekvállaláshoz, a lakás nagyságához és a zöld energiafelhasználáshoz kötődő rendszer"- mondta a miniszter.
   
Matolcsy György beszélt arról is, hogy a kormány egy éve felkérte a magyar lakáspiac, építőipar, a lakásfinanszírozással foglalkozó pénzintézetek szereplőit, hogy hozzanak létre otthonteremtési tanácsadó testületet, és segítsék a kabinet munkáját. Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója vezeti a testületet, Spéder Zoltán FHB-elnök pedig tagként vett részt benne - közölte. A két bankár a szerdai tájékoztatón is jelen volt.
   
A miniszter megjegyezte, ha jól megy a program, azt 2013-től kibővítik.
   
Kérdésre válaszolva elmondta: az állami kamattámogatásos konstrukció az 1, illetve 5 éves állampapír-hozamhoz kötődik, annak 30-40-50 százalékát téríti meg a hitelfelvevők számára; ez azt jelenti, hogy a ténylegesen fizetendő hitelkamatok a jelenlegi mértékekhez képest legalább egyharmadukkal csökkenhetnek.

A kisebbik kormánypárt, a KDNP szerint a szerdán bejelentett állami kamattámogatású forinthitel-program igazodva a pénzügyi realitásokhoz a valóban rászorulókon segít majd, míg az új lakáshoz jutásnál a szocpol visszaállítása elegendő és megnyugtató segítséget jelenthet az érintetteknek.

A Jobbik - bár korábban többször felszólította a kormányt az első Orbán-kormány otthonteremtési programjának megismétlésére - kidolgozatlannak és hatásukat tekintve elhanyagolhatónak nevezte a közzétett intézkedéseket.

Az MSZP is úgy véli: illúzió, hogy a szociálpolitikai támogatás 4000 családnak jelentene megoldást, csak látszatintézkedésről van szó.

Az LMP szerint a kormány "eszközkezelőstül, fészekrakóstul és szocpolostul is összesen csak néhány ezer családnak segít, ami eltörpül a több százezer segítségre váró családhoz képest" - ezt Scheiring Gábor, a párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője mondta az MTI-nek.

Az építőiparban ugyanakkor üdvözlik a bejelentéseket. Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy miután az építőipar teljesítménye megrendelések hiányában eddig nem látott mélységbe süllyedt, az iparág minden olyan intézkedést üdvözöl, amelytől munkát várhat. Főleg Budapesten több ezer eladatlan lakás vár vevőre, és jelentős számban állították le a fejlesztők a lakás projektjeiket. Az ÉVOSZ először a meglévő új lakások eladását várja az új intézkedésektől, ezeket követheti a leállított projektek újraindítása, majd az újak megjelenése következhet.

Az intézkedések feltétlenül élénkítik a lakások iránti keresletet, kérdés, hogy mennyire - mondta Déry Attila az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat vezető elemzője az MTI-nek. 

A lakásépítés és lakáspiac minden mérhető mutatója évtizedes mélyponton van 2011 eddigi időszakában, így a támogatott hitel és a szocpol bevezetéséről szóló hírek jókor érkeznek az OTP Jelzálogbank elemzője szerint. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!