Belföld

2012.01.30. 14:54

Biztonságos és gazdaságos a Paksi Atomerőmű

Budapest(os) – Sikeres évet zárt a Paksi Atomerőmű Zrt. a termelés, a biztonság, valamint a rendelkezésre állás terén - hangzott el a társaság évindító sajtótájékoztatóján a Magyar Tudományos Akadémián.

Osváth Sarolta

A Paksi Atomerőmű hazánk legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve, amely tavaly 15 685 GWh-val, azaz a teljes hazai termelés 43,25 százalékával járult hozzá az ország biztonságos villamosenergia-ellátásához – mondta el Baji Csaba, a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az atomerőmű 2011-ben eddigi történetének – 2010 után – a második legjobb termelési eredményével zárta az  évet. Mint hangsúlyozta, az idei évben is a legfontosabb célkitűzés a blokkok biztonságos és gazdaságos üzemeltetése. A paksi atomerőmű továbbra is az energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége, teljesítmény-kihasználási tényezője átlagosan megközelíti a 90 száyalékot. Az erőmű működésével kapcsolatban évente közvélemény-kutatásokat végeznek, ezek szerint a lakosság bizalma nem csökkent az elmúlt években az atomenergia iránt. A magyar lakosság mintegy háromnegyede (73 százalék) a tavalyi japán atomkatasztrófa ellenére egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik – emelte ki az MVM elnök- vezérigazgatója.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat  kapcsolatban elmondta: a vizsgálat eredményei szerint az atomerőmű blokkjai megfelelnek a hazai hatóságok által előírt követelményeknek. A fejlesztés, a biztonságnövelő intézkedések végrehajtása 2012-ben folytatódik: ezek olyan műszaki megoldásokra is kiterjednek, amelyek akár a rendkívül kis valószínűségű hatásokkal szemben is növelhetik a tartalékokat és még tovább fokozhatják az atomerőmű védettségét.

A részvénytársaság vezérigazgatója kijelentette: a 2012-ben a biztonságos és gazdaságos üzemeltetés mellett az üzemidő-hosszabbítás a legfontosabb feladat. E téren 2011-ben a tervek szerint haladtak: az erőmű az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet 2011. december 5-én jóváhagyásra benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!