Belföld

2012.01.23. 19:01

Épülhet az onkológiai központ

Veszprém - Az elkezdett vagy folyamatban lévő egészségügyi beruházások a tulajdonosváltás miatt elvileg nem szenvednek késedelmet, a gyakorlatban azonban ilyen eset mégis előfordulhat.

Varga Domokos Péter

Dr. Rácz Jenő mondta ezt el lapunknak, akit arról kérdeztünk, milyen hatással lehet a folyamatban lévő beruházásokra az a körülmény, hogy az egészségügyi intézmények az önkormányzatoktól átkerültek az állam tulajdonába. A Magyar Kórházszövetség elnöke kifejtette, az uniós pályázatoknál, ahol a kedvezményezett nem az intézmény, hanem az önkormányzat volt, a szerződéseket módosítani kell, a tulajdonosváltozást jogtechnikailag is át kell vezetni. Ez a folyamat feltehetőleg néhány hetet igénybe vesz, de már mindenütt elkezdődött. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a működtetés során az állami intézmények finanszírozása a kereskedelmi bankoktól átkerül a kincstárhoz. Ez a napi munka folyamán több nehézséget is jelent, és pénzügyi szempontból sem a legkedvezőbb.


A kórházszövetség emiatt több változtatást kezdeményezett, hiszen az intézmények nem engedhetik meg maguknak, hogy ugyanazért a szolgáltatásért többet fizessenek. Jelenleg ez jelenti az átállás legnagyobb problémáját, de ezt is megpróbálják a kórházak közösen kezelni. Rácz Jenő reméli, az átállás megtörténik néhány hét alatt.

 Veszprémben a múlt év decemberében írták alá a regionális onkológiai központ támogatási szerződését. A megyei kórház azonban szerencsés helyzetben van, hiszen az utóbbi években gazdasági társaságként működött, és nem önkormányzati közintézményként. Az onkológiai központ szerződésénél már nem a megyei önkormányzat volt a kedvezményezett, hanem a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt., így az aláírt dokumentumon semmit nem kell változtatni.
A tulajdonosváltás miatti adminisztratív változtatás érinti viszont a struktúraátalakítási pályázatot, de csak kisebb mértékben, mert ez a projekt még a közbeszerzések fázisában tart - közölte Rácz Jenő, aki egyben a megyei kórház főigazgatója is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!