Belföld

2012.01.25. 06:58

Helyi piac: hol támogatják, hol nem

Megyei körkép - Divat lett kedvelni a helyi és az ökotermékeket, és különböző szervezetek rendszeresen alkalmi piacokat szerveznek az őstermelők portékáinak.

Varga Ibolya

A ökopiacok csaknem mindenki szerint fontosak, hiszen itt főleg az ötven kilométeres sugarú körön belül dolgozó őstermelők és élelmiszer-ipari kisüzemek termékeit vehetjük meg. Veszprémben a Haszkovó úti templom melletti parkolóban volt szinte heti rendszerességgel ilyen piac.

A veszprémi önkormányzat erre az évre jelentősen megemelte a helypénzt: hússzorosára. Egy nyolc négyzetméteres terület igénybevétele után például  17 600 forintot kérnek.  

Forgó Gyula, a Jobbik Veszprém megyei alelnöke tiltakozott a veszprémi helyi piaci helypénz emelése ellen.  Elmondta, hogy megyénkben Zalagyömörőn, Ajkán igen jól foglalkoznak ezzel az üggyel,  alacsony  helypénzt szabtak meg, Tüskeváron  még térségi gazdafórumot is tartanak áprilisban és gazdaszolgálatot indítanak el. Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere ígérte, februárban újra a közgyűlés elé viszik a témát, de ennek eredményét nem lehet megjósolni. Veszprémben egyébként bizonyos rendszerességgel a Magyarok Szövetsége is szokott helyi termékek vásárát szervezni.



Ezenkívül a vásárcsarnokban is rendszeresen találkozhatunk őstermelőkkel. Kovács Péter Lajos hentes Lajoskomáromból jár ide kedden, pénteken és szombaton, füstölt húsokat és kolbászokat árusít. Ehhez az alapanyagot a családi gazdaságban termelik meg. Havonta 34 600 forint helypénzt fizet. Nagy József méhész Kupról érkezik,  hetente kétszer a veszprémi piacon árusít, a két négyzetméteres helyért 17 310 forintot fizet. Vasárnaponként 8-tól 10-ig Pápán a piacon kínálja a portékáját, ez alkalmanként valamivel több mint 200 forintba kerül. Csopakon a Balatoni Borkúria udvarán tavaly májusban indult az ökopiac. Nagy Szilviától megtudtuk, az első hónapban nem kértek helypénzt, utána decemberig alkalmanként ezer forintot szedtek  be a termelőktől. Zirc határában,  Akli majorban szintén még decemberben is működött a piac, alacsony helypénz mellett. Nemesvámoson a felújított vámosi csárda udvarán  kapott helyet az ökopiac olcsó árakkal, programokkal.

Balatonalmádiban a piacon többféle módon is lehet árulni: aki asztalról szeretne, annak a sorszámozott, sátorfedéses 1,5 négyzetméteres területért 800 forintot kell fizetnie alkalmanként - tájékoztatott Agg Z. Tamás, a városgondnokság vezetője. Lehetőség van fél asztal bérlésére is, ennek ára 550 forint. (Az árak mindkét esetben 50 forinttal emelkedtek a tavalyihoz képest.) A piac egyéb helyei fel vannak parcellázva, a legkisebb 2,5-3 négyzetméteres, de általában 4-10 négyzetméter közötti területet vesznek igénybe az árusok. A négyzetméterenkénti ár 750 forint, ami a tavalyihoz képest nem emelkedett, sőt csökkent, mert az áfa növekedését nem érvényesítették. Az árusoknak parkolási díjként a gépjárművekre alkalmanként ezer forintot, utánfutókra 500 forintot kell fizetniük. A mozgóboltos árusítás díja a tavalyi alkalmankénti 4000-ről 4250 forintra növekedett - közölte a városgondnokság vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!