Belföld

2012.04.27. 22:01

Április 28. - Mi történt ezen a napon?

Április 28. Valéria, Nimród névnapja, az év 119. napja a Gergely-naptár szerint.

Napló Online

Valéria a latin Valerius férfinév női párja, jelentése: erős, egészséges. Mária Valéria hercegnő Ferenc József lánya volt, aki Budán született. Róla nevezték el az Esztergomot és Párkányt összekötő, közelmúltban újjáépített hidat, valamint egy telepet, amely 1915-ben épült szükségkórház céljára, majd az első világháború után szükséglakásokat alakítottak ki a barakkokból: a főváros szégyentelepe, járványfészek lett belőle, amelyet 1957-ben lebontottak, és helyére épült a József Attila lakótelep. Botka Valéria karnagy férjével, Csányi Lászlóval együtt alapította a Magyar Rádió gyermekkórusát; vezetésük alatt hosszú évtizedeken keresztül a világ minden táján nagy sikert arattak.

Nimród a Bibliából vett, bizonytalan eredetű név, amelynek jelentése ismeretlen.

Április 28. a Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Nemzetközi Emléknapja: 1996-tól ezt a napot a Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Április 28-án történt: 1945-ben Mussolinit olasz kommunista partizánok kivégzték, szeretőjével, Clara Petaccival együtt. 2001-ben a Szojuz TM–32 űrhajóval elindult az első űrturista, Dennis Tito a Nemzetközi Űrállomásra.

Április 28-án született: 1754-ben Gróf Széchényi Ferenc a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója, 1758-ban James Monroe az Amerikai Egyesült Államok 5. elnöke, 1908-ban Oskar Schindler német gyáros, a második világháború idején végzett zsidómentő akcióit a „Schindler listája” c. film mutatja be, 1937-ben Szaddám Huszein iraki elnök, diktátor, 1938-ban Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas magyar színésznő, 1974-ben Penélope Cruz spanyol születésű amerikai színésznő, 1981-ben Jessica Alba amerikai színésznő.

Április 28-án hunyt el: 1918-ban Gavrilo Princip szerb–bosnyák merénylő, 1914. június 28-án Szarajevóban lelőtte Habsburg Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét, 1945-ben Benito Mussolini („Il Duce”), olasz fasiszta politikus, miniszterelnök, diktátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!