Belföld

2012.04.24. 15:27

Áttörést hozott Orbán és Barroso brüsszeli találkozója

A csúcstalálkozóknak még mindig nagyobb az erejük, mint az alsóbb szintű konzultációknak.

MTI

Vida Krisztina, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa azt mondta az MTI-nek, hogy az utóbbi időben rengeteg volt a találgatás és bizonytalanság, ennek "forintban mérhető volt a vesztesége", számítások szerint havonta 10 milliárd forint veszteséget okozott a hozamfelárak emelkedése, amiatt, hogy csúszott a hiteltárgyalások megkezdése a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val - mutatott rá.

Úgy fogalmazott, most már "fellélegezhetünk", mert bár a bizottság csak szerdán foglalkozik a folyamatban lévő magyar ügyekkel, de ha Barroso "most sok mindenre rábólintott", jó esély van rá, hogy a bizottság is így tesz.

A hiteltárgyalások megkezdésének időpontjáról azt mondta, az EU "átpolitizáltabb", az IMF inkább kivárja az uniós álláspontot. Úgy látja, a brüsszeli tárgyalás sikeréhez az is hozzájárult, hogy a kormány bemutatta a második Széll Kálmán-tervet, amely ismét bizonyítja elkötelezettségét a költségvetési hiány három százalék alatti tartásához.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra: az, hogy mennyiben ítéli tarthatónak a költségvetési hiányt az EU, attól is függ, hogy az új típusú adók eurokonformak-e, és beindul-e a gazdasági növekedés. Megjegyezte, Orbán Viktor "optimista, reméljük, realista" azt illetően, hogy 2013-tól megindul a dinamikus gazdasági növekedés.

Mind az EU és az IMF, mind Magyarország engedett

Magyarország a médiatörvény ügye óta folyamatosan nyitottnak mutatkozott, a kritikák nagy részével egyetértett és "gyors változtatásokkal" reagált rájuk - mondta. Az elemző elvi kérdéseknek nevezte azokat a témákat - a jegybankelnök esküjének, fizetésének és a bírák nyugdíjazásának kérdését -, amelyekben a kormány ragaszkodik az álláspontjához.

A bizottság alighanem "belátta", hogy a kötelezettségszegési eljárások "nem olyan léptékűek", hogy miattuk tovább kellene halasztani a hiteltárgyalások megkezdését - hangsúlyozta, hozzáfűzve: "kiegyensúlyozott kompromisszum" született.

Orbán Viktor szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások megkezdése elől. A José Manuel Barrosóval kedden folytatott informális megbeszélése után a kormányfő bejelentette, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó testület szerdán vitatja meg hivatalosan a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket.

"Az IMF-fel történő tárgyalások megkezdése elől az akadályok lényegében elhárultak" - mondta. Hangsúlyozta, hogy a parlamentnek a vállalt törvénymódosításokat lehetőleg gyorsan és egészében végre kell hajtania, és szerinte "amint az lezárult, tehát a jogszabályi változások megtörténtek, akkor meg lehet kezdeni a tárgyalásokat".

Barroso üdvözölte Orbán Viktor kötelezettségvállalását a magyar hatóságok által bejelentett azon intézkedések gyors és teljes körű megvalósítására, amelyek a jegybank függetlenségével kapcsolatosak - közölte kedden a bizottság szóvivője. Barroso méltatta azokat a vállalásokat is, amelyeket Orbán Viktor tett a többi nyitott kérdéssel, vagyis az igazságügyi reformmal, az adatvédelmi hatósággal és a bírák nyugdíjkorhatárával kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!