Belföld

2012.04.11. 13:47

Baloldali politikusok Medgyessy múltjáról és Gyurcsány őszödi beszédéről

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai úgy nyilatkoztak a hvg.hu-nak, hogy szerintük se Medgyessy Péternek a D-209-es ügy, se Gyurcsány Ferencnek az őszödi beszédében elhangzottak miatt nem kellett volna távoznia a miniszterelnöki posztról.

MTI

A hvg.hu Schmitt Pál plágiumügyét és lemondását követően azzal a kérdéssel fordult szerdán az MSZP és a DK politikusaihoz, hogy "ha Schmitt Pálnak mennie kellett, mert hazudott, akkor a D-209-es múltját eltitkoló Medgyessy Péternek és a hazugságon kapott Gyurcsány Ferencnek miért nem?".

A hvg.hu oldalán szerdán közzétett anyagban Józsa István frakcióvezető-helyettes azt mondta, "Medgyessy Péter a hazát védte", és ezt "büszkén vállalhatja". A korábbi kormányfő "D-209-esként" Magyarország kapcsolódását készítette elő a nemzetközi pénzügyi szervezetekhez - fejtette ki a szocialista politikus.

Gyurcsány őszödi beszédével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, az egy "igazságbeszéd" volt. "Szálljanak le Gyurcsányról!" - tette hozzá, hozzátéve: szerinte a kérdést felvető riporter "ugyanazt mondja, mint a fasiszták".

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kiemelte: az őszödi beszéddel kapcsolatos álláspontja máig változatlan, az szerinte "egy szenvedélyes kísérlet arra, hogy fordítson a politika kerekén". Úgy vélte, a beszédben nem volt "olyan tartalmú morális elem", amely indokolta volna a lemondását.

Medgyessy Péter múltját illetően Gyurcsány Ferenc azt mondta, a volt miniszterelnök a választások előtt beszámolt a múltjáról, igaz, ezt "egy elég bonyolult szövegben" tette.

Kolber István (DK) is "igazságbeszédnek" nevezte Gyurcsány Ferenc őszödi szavait, és úgy látja, a beszéd arról szólt, hogy "a magyar politikai élet forduljon szembe a valósággal".

Gúr Nándor (MSZP) hangsúlyozta, 2012-ben nem az a kérdés, hogy le kellett volna-e mondania Medgyessy Péternek és Gyurcsány Ferencnek. A politikus szerint az MSZP nem mér kettős mércével. Megjegyezte: amikor nyilvánosságra került Medgyessy D-209-es ügye, ő "nem állt fel a parlamentben, (...) és nem kiabálta, nem ordítozta és nem mondta, hogy neki nem volt köze ahhoz, amihez illesztették a nevét". Gőgös Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy szerinte a jelenlegi kormányban is sokan vannak, akik a diktatúrát szolgálták. Szerinte sem Medgyessy, sem Gyurcsány lemondása nem volt indokolt, Medgyessy ügyében pedig nem volt akkora a közvélemény nyomása, mint Schmitt Pál esetében.

Tukacs István (MSZP) azt mondta, mivel Medgyessy és Gyurcsány annak idején nem mondtak le, ma már csak "költői kérdés", hogy ezt meg kellett volna-e tenniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!