Belföld

2012.04.12. 10:51

Magyar szamóca: becsapják a vásárlókat

Aki most vásárol magyar feliratú szamócát, az biztos, hogy nem hazai termékhez jut.

MTI

Becsapják a fogyasztókat azok az árusok, akik a spanyol, az olasz, vagy más mediterrán területről érkezett földiepret hazaiként árulják - hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtöki közleményében.

A tárca azt javasolja, hogy aki hamisított termékkel találkozik, jelentse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ingyenesen hívható 06 80/263-244-os számán.

A szaktárca kiemeli, hogy a magyar szamóca szezonja csak májusban kezdődik.

A VM emlékeztet, az utóbbi napokban az üzletekben és a piacokon magyarként árulják a Spanyolországban, vagy Olaszországban termesztett földiepret, pedig a magyar, fólia alatt termesztett gyümölcs csak május első felében, a szabadföldi termesztésű - az időjárási körülményektől függően - pedig május közepe és június harmadik hete között lesz kapható.

A külföldről behozott termékek hazaiként feltüntetésével megtévesztik a fogyasztókat, akik a magyar, kiváló minőségű, zamatos, illatos szamócára számítanak - írja a VM.

A tárca szerint az importgyümölcs nem versenyezhet a magyar termés minőségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!