Belföld

2012.05.03. 12:31

DK: Hozzák nyilvánosságra az UD Zrt. ügy dokumentumait

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa a miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez fordul annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra az UD Zrt.-ügy dokumentumait, illetve a cég és az állam közötti kártérítési perben létrejött megállapodást is.

MTI

Vadai Ágnes csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, levélben kezdeményezi Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy a minisztériumnál, illetve a tárca felügyelete alá tartozó szerveknél meglévő, az UD Zrt.-re vonatkozó valamennyi dokumentum és hangfelvétel minősítését oldja fel, és a levél kézhezvételétől számított nyolc napon belül hozza nyilvánosságra. 

A DK politikusa közölte azt is, Orbán Viktor miniszterelnöknél pedig azt kezdeményezi, hogy az UD Zrt. által a magyar állam ellen indított kártérítési perben létrejött megállapodást és az ehhez kapcsolódó valamennyi kormányzati  dokumentumot a levele kézhezvételét követő napon hozzák nyilvánosságra.

Szerinte a tisztánlátás érdekében erre a két lépésre mindenképpen szükség van és reméli, hogy kérésének a miniszterelnök és a belügyminiszter is eleget fog tenni.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy az UD Zrt.-ügy első szakasza a múlt heti elsőfokú bírósági döntéssel lezárult, ugyanakkor kérdések is felvetődhetnek az ügyben. Sokat hallottunk Szilvásy Györgyről, Tóth Károlyról, Dávid Ibolyáról, Herényi Károlyról és talán kevesebbet az ügy többi szereplőjéről - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint azért fontos az UD Zrt.-ügy dokumentumainak nyilvánossága, hogy látni lehessen kik állnak ebben az ügyben a "másik oldalon". A politikus a kártérítési ügyben létrejött megállapodás nyilvánosságát azért tartotta fontosnak, hogy kiderüljön, az adóforintokból  melyik cég, milyen összeget és milyen ütemezésben kaphat majd. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság április 25-én nem jogerősen, javarészt bűncselekmény hiányában mentette fel az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben megvádolt Dávid Ibolya volt MDF-elnököt, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő miniszterét és két társukat. Ugyanezen a napon közölte a Fővárosi Törvényszék, hogy megegyeztek a felek az UD Zrt. által a Nemzetbiztonsági Hivatal és a magyar állam ellen indított személyiségi jogi perben, amelyben csaknem 1,8 milliárd forintos vagyoni kártérítést követelt a felperes. Futó Barnabás, az UD Zrt. ügyvédje az MTI megkeresésére akkor azt mondta, egyelőre nem adhat konkrét információkat a felek közötti megállapodás tartalmáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!