Belföld

2012.05.31. 08:13

Félidőben a kormány - Konferencia kezdődött a kabinet elmúlt két évéről

Nemzetközi konferencia kezdődött csütörtökön Budapesten az Orbán-kormány kétéves évfordulója alkalmából. Köszöntőjében Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke azt mondta, a Fidesz-KDNP 2010-es kétharmados győzelme azt jelezte, hogy el kell szakadni a korábbi kabineteket jellemző megoldásoktól.

MTI

A nemzeti érdek az a fogalom, az a fogódzó, amely mentén értelmezhetőek az elmúlt két év történései: a nemzeti érdek az elmúlt 20-22 évben nem volt használatos Magyarországon, holott bizonyosan létezik valami, ami nemzeti érdeknek nevezhető - mondta a filozófus a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó által szervezett konferencián, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal.
    
Lánczi András bevezetőjében kifejtette: 2010-ben az ország a csőd szélén állt, a Fidesz-KDNP kétharmados győzelme pedig jelzés volt, hogy "valami nagyon nincs rendben", és el kell szakadni azoktól a megoldásoktól, amelyek a korábbi kormányokat jellemezték. Ebből kaptunk tapasztalatot az elmúlt két évben, vagyis hogy mit is jelent egy újfajta kormányzás - nagyrészt kényszerek alatt - mondta.
    
A konferencián a nap folyamán több kerekasztal-beszélgetést is tartanak, amelyeken részt vesz Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, Rogán Antal országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció megválasztott vezetője, Trócsányi László párizsi nagykövet, Stumpf István alkotmánybíró, Schöpflin György európai parlamenti képviselő, Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Mezei Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora és G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!