Belföld

2012.06.05. 18:46

Áder újabb két törvényt küldött vissza

Budapest - Megfontolásra visszaküldött két, a múlt héten megszavazott törvényt a parlamentnek Áder János államfő. A köztársasági elnök ezúttal is eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg.

MTI

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály pedig olyan súlyos koherenciazavarban szenved, amelyet csak újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni.

A fentiek alapján az államfő a hibák kijavítására kérte a képviselőket - olvasható az elnöki hivatal tájékoztatásában.

Áder János a parlamenti honlapon megtalálható részletes indoklásában kifogásolta, hogy a Ház a kisajátítási törvény múlt keddi módosításakor egy zárószavazás előtti indítvány elfogadásával az állattenyésztésről szóló törvényen is változtatott, noha azt az egységes javaslat nem érintette.

A KDNP-s Tarnai Richárd törvényjavaslatának az volt a célja, hogy a kisajátítási eljárásban hozott közigazgatási eljárással szemben kérhető bírói felülvizsgálat során a bíróság joga a sérelmezett határozat érdemi megváltoztatására is kiterjedjen.

A politikus előterjesztőként azonban utóbb, egy zárószavazás előtti indítványban az állattenyésztésről szóló törvény módosítását is kezdeményezte. Ezt azzal indokolta, hogy a jogszabály nem biztosított kellő felkészülési időt az ebtenyésztőknek az állami elismerés megszerzéséhez és más rendelkezések betartásához, ezért 2013. június 1-ig el kell tekinteni az ezzel összefüggő állattenyésztési bírság alkalmazásától.

A köztársasági elnök viszont a Kövér László házelnöknek írt levelében rámutatott, hogy a parlamenti házszabály alapján a törvényjavaslat egységes javaslatában nem szereplő jogszabály módosítására zárószavazás előtti indítvány nem terjedhet ki.

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítás a parlament alkotmányügyi bizottságának kezdeményezésére a sportcélú ingatlanok tulajdonjogi helyzetének rendezéséről szóló - szintén aznap - elfogadott, de még nem kihirdetett jogszabályon is változtatott volna, amit a jogalkotási törvény nem tesz lehetővé.

Áder János ezt, vagyis a sportingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló, törvénymódosítást is visszaküldte az Országgyűlésnek. A jogszabály ugyanis a többitől eltérő hatályba léptetési rendelkezést alkalmazna az 5. paragrafus ötödik bekezdésére, ám az említett paragrafusnak nincs ötödik bekezdése, csak öt pontja.

Az államfő szerint ez olyan súlyos koherenciazavart okoz a fideszes Bánki Erik, Hadházy Sándor és Babák Mihály javaslatára megszavazott törvényben, amit csak annak újbóli megtárgyalásával és elfogadásával lehet orvosolni.

A házelnöknek írt levele végén az államfő arra kéri az Országgyűlést, hogy a két visszaküldött törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el ismét.

Áder János - szintén egy házszabálysértő zárószavazás előtti módosító javaslat miatt - a múlt héten visszaküldte a parlamentnek a médiatörvény módosítását. A Ház javította az eljárási hibát és változatlan tartalommal fogadta el a jogszabályt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!