Belföld

2012.06.01. 11:46

Eddig két terrorfenyegetést hiúsított meg a TEK

Budapest - Az elmúlt két évben két valós terrorfenyegetést hiúsított meg a Terrorelhárítási Központ (TEK), mindkét esetben külföldiek készültek fegyveres "elkövetésre" - közölte Hajdu János főigazgató az ATV pénteki Egyenes Beszéd című műsorában.

MTI

Hajdu János arról is beszámolt, hogy az általa vezetett rendőri szervezet már több mint 150 műveletet végzett.

A TEK szervezetét érintő felvetésekre a főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a TEK a rendőrség része, így rendőrtiszt munkatársaival együtt valamennyien az Országos Rendőr-főkapitányságon dolgoznak.

Ezzel összefüggésben kitért arra is, a TEK munkatársai kiemelten a veszélyes bűnözők elfogására vannak kiképezve, így ha felkérik őket, akkor szerepet vállalnak veszélyesebb bűncselekményeknél is. Példaként említette, hogy nemrég egy kutyaviadalnál azért jelentek meg, mert információik szerint a külföldi elkövetőknél fegyver lehetett.

Hajdu János arról beszélt, mára megváltozott a biztonsági helyzet a világban, ami arra sarkallja az országokat szerte Európában és a világban, hogy a TEK-hez hasonló szervezeteket hozzanak létre. Jelezte: ma az egyik legnagyobb kihívást a magányos elkövetők jelentik.

Harangozó Tamás szocialista politikusnak arra a korábbi kijelentésére, miszerint egy kormányváltás esetén megszüntetnék a TEK-et, azt mondta, felelőtlen, kártékony és nagyon veszélyes pálya ma erről beszélni anélkül, hogy valaki a tevékenységüket megismerné.

A Szíriában elrabolt magyar állampolgárokkal kapcsolatban Hajdu János azt közölte, csak annyit mondhat, hogy a TEK kint vannak a térségben, és a szír kormánnyal együtt mindent megtesznek annak érdekében hogy kiszabadítsa a túszokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!