Belföld

2012.10.29. 10:37

Az E-star folytatja egyes kötvényeinek visszavásárlását, míg másokét elhalasztja

Megérkezett az E-Star leányvállalatának számlájára a Fejér és Veszprém megyei projektek megszüntetésével kapcsolatos, összesen 2,54 milliárd forint, így folytatódhat a 2012/A kötvények bruttó 35 százalékos árfolyamon történő visszavásárlása. A más lejáratú kötvények visszavásárlására irányuló aukciót azonban az E-Star bizonytalan időre elhalasztja - tájékoztatta az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. hétfőn az MTI-t.

MTI

A közlemény szerint a Magyar Államkincstár október 26-án átutalta az E-Star leányvállalata, az E-Star ESCO Kft. részére a Fejér és a Veszprém megyei projektek megszüntetése miatt esedékes pénzt, összesen bruttó 2,540 milliárd forintot. A projektek esetében a befolyó összegekkel szembeni teljes kötelezettség összesen 1,62 milliárd forint (1,08 milliárd forint hitel és 540 millió forint áfa).
    
Az E-Star ESCO Kft. a saját lejárt szállítói és banki tartozásainak megfizetését követően kész az E-Star Nyrt. által korábban visszavásárolt 2014/A, 2015/A és 2016/C kötvények megvásárlására 26 százalékos bruttó árfolyamon, valamint 190 millió forint kölcsönt biztosít az E-Star Nyrt.-nek. A kölcsönből az E-Star Nyrt. a még vissza nem vásárolt, de már esedékessé vált 2012/A kötvénytartozásokat 35 százalékos bruttó árfolyamon vásárolhatja meg - közölte a társaság.
    
Az E-Star arról is tájékoztatott: a jelenlegi információk alapján több pénzügyi forrás nem áll rendelkezésre, így az E-Star Nyrt. és az E-Star ESCO Kft. által korábban tervezett, 2014/A, 2015/A és 2016/C kötvények visszavásárlását célzó nyilvános aukciót az E-Star Nyrt. bizonytalan időre elhalasztja.
A szállítói tartozások és banki tartozások fennmaradó részének rendezését, valamint a tulajdonosi kölcsönöket a cégcsoport a későbbiekben várhatóan befolyó összegekből, illetve követelésekből kívánja megoldani - közölték.
    
Az E-Star október 17-én tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, hogy négy kötvényének névérték alatti visszavásárlásáról döntött.
    
A Magyarországon, Lengyelországban és Romániában hőtermelést és hőszolgáltatást végző társaság augusztusban közzétett konszolidált tőzsdei jelentése szerint a cég 2,25 millió euró nettó veszteséget könyvelt el 2012. első félévében, míg egy évvel korábban 7,66 millió euró nyeresége volt. A növekvő likviditási probléma a jelentés szerint elsősorban a magyarországi önkormányzatok fizetési moráljának romlásával vannak összefüggésben, ezen felül a korábban kibocsátott kötvényekhez kapcsolódóan kamatfizetések is terhelik a vállalatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!