Belföld

2012.10.23. 09:33

Október 23. - Rogán: ma is harcolnunk kell a szabadságunkért

Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerint ma is harcolnunk kell a szabadságunkért, habár egészen másféle harcot kell vívnunk, mint ’56-os elődeinknek.

MTI

A kormánypárti politikus kedden, a forradalom és szabadságharc évfordulóján, a Vértanúk terén tartott kerületi megemlékezésen, Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál azt mondta: minden forrás arról tanúskodik, hogy a forradalom alapélménye a nemzeti egység volt és az ebből fakadó felszabadultság boldogsága. 1956. október végén az az érzés, hogy együtt van a nemzet, együtt van az ország, mindennél erősebb volt – tette hozzá.    

Szavai szerint ez épp az ellenkezője annak, amit a mai világban a legtöbb reklám és általában a fogyasztói társadalomban uralkodó életfelfogás sugall, miszerint "csak magaddal törődj, csak magadnak élj!".    

Rogán Antal a forradalom napjaira utalva azt mondta: a magyarok bebizonyították maguknak és az egész világ előtt, hogy képesek összefogni, egységként gondolkodni és cselekedni, megmutatták, hogy a jó ügyért az életüket is képesek feláldozni. Hozzátette: hisz abban, hogy ezek a tulajdonságok ma sem vesztek el.    

A polgármester szerint most megint olyan időket élünk, amikor szükség van a nemzeti egységre, ma is harcolunk a szabadságért, amelyet nem erőszak, nem katonák veszélyeztetnek, hanem a pénzügyi kiszolgáltatottság, a gazdasági fenyegetettség, vagyis a válság, amelynek a legfőbb előidézője a gátlástalan individualizmus. Rogán Antal úgy látja, ez a szellem tette tönkre "a jobb sorsa érdemes pénzügyi rendszert, ez adósította el Európa országait, hajszolta adósrabszolgaságba" az európai népeket és köztük a magyarokat.
   
A fideszes politikus hangsúlyozta: ma a politikai táborok azt gondolják, a nemzeti ünnepek arra valók, hogy egyenként demonstrálják különállóságukat és megmutassák erejüket, de 1956 nem erről szólt. Akkor nem a megosztottságot, hanem az összefogást hirdették, amely a magyar nemzet túléléséhez kellett.    

Rogán Antal kiemelte: a magyar nemzet érdeke a megmaradás ma is, amikor az ismét nemzetközivé vált világ "tartóoszlopai jobban recsegnek-ropognak, mint akár 56 évvel ezelőtt". Hozzátette, a megmaradáshoz az kell, hogy kiálljunk a saját érdekeink mellett, s ebben nem a politikai táborokhoz való tartozás számít.
   
Közölte, ahogy ’56-ban sem kaptunk segítséget sem Amerikától, sem Európától, úgy ma sem kapunk. Európa ma sem mer szembenézni a válság igazi okaival, ezért nem érti meg erőfeszítéseinket - jelentette ki Rogán Antal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!