Belföld

2012.11.04. 11:48

November 4. - Wittner Mária: 1956 címerét soha ne adjuk át a hóhérok kezébe!

1956 címerét soha ne adjuk át a hóhérok kezébe - szólított fel Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, 1956-os halálraítélt vasárnap Hódmezővásárhelyen.

MTI

Az '56-os címer miatt nagyon sok ember végezte az akasztófán, s ma hóhéraink akarják kisajátítani a vörös csillag helyett - mondta az egykori forradalmár a hódmezővásárhelyi önkormányzat rendezvényén, amelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és a szovjet csapatok bevonulására emlékeztek.
    
A forradalmi eseményekbe a rádió ostrománál bekapcsolódó Wittner Mária elmondta, arra készültek, hogy november 4-én vasárnap elkezdik a romok takarítását, s megindul az élet a fővárosban. Azt hitték, győzött a forradalom. Ehelyett a szovjet csapatok hajnalban orvul rátámadtak az alvó fővárosra, s leverték a forradalmat – emlékezett vissza.

A vörös csillag lehullt, de az embertelenség még maradt ebben a világban. Legyünk együtt azon, hogy emberibb, élhetőbb világot építsünk, úgy mint 56-ban szerettük volna – fogalmazott Wittner Mária.
    
A tiszteletadáson felhangzott a Gyulai József Széchenyi-díjas kutatóprofesszor akadémikus, Hódmezővásárhely díszpolgára által 1956. november 4-én írt gyászinduló. Az ötperces zongoradarabot az akkor a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium fizikatanáraként dolgozó, 23 esztendős tudós Nagy Imre hajnali rádiófelhívásának hatására szerezte, a benne tomboló elkeseredettséget és indulatot vetve papírra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!