Belföld

2013.03.01. 20:41

Kommentár: keserű a gyógyszer

Az alkotmányosság helyreállítását tűzte céljául a Párbeszéd Magyarországért és az Együtt 2014 – derült ki a sajtótájékoztatójukból.

Varga Ibolya

A két szervezet szerint az alkotmány megalkotásának folyamatába be kell vonni a pártokon kívül a közélet és a civil szféra minden szereplőjét. Ehhez nem elég az, hogy levelet küldünk mindenkinek, amelyben megfogalmazott kérdéseinkre csak igennel és nemmel válaszolhatnak, ami igen kevés az árnyalt kép kialakításához. Az sem jó, ha a szervezetek megkapják ugyan a tervezeteket, de a véleményük kidolgozására jó, ha fél napjuk van. A látszategyeztetésekben már eddig is jók voltunk, de hiába erőltetem a memóriámat, nemigen emlékszem olyan esetre, amikor ténylegesen figyelembe vették volna a megbeszélések résztvevőinek a véleményét.

Sajnos nemcsak az alkotmánnyal van ez így, hanem lassan már egy társasház alapszabályát sem tudjuk vagy akarjuk úgy megalkotni, hogy abban megfogalmazzuk az eltérő csoportok érdekeit. Ezt kellene megtanulnunk, és erre nincsenek javaslatok egyik oldalon sem. Az utóbbi években különböző szavakkal, de a közélet minden szereplője azt tűzi célul, hogy kezeli a Magyarországon kialakult alkotmányos, gazdasági és szociális válságot. De hogy hogyan, azt nem mondják.

Persze ez is érthető, hiszen a hatásos gyógyszer keserű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!