Belföld

2013.07.18. 14:44

Széljegyzet - Bankok válaszút előtt

Ki tudja, meddig lehet elmenni az eddig bevált pénzügyi, gazdasági módszerekkel teljes mértékben ellentétes metódusok alkalmazásával.

Barták Péter

Mindenesetre vannak rendkívüli helyzetek, amikor eredményesen működik az unortodox politika. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a szolgáltatók, pénzintézetek lemondanának busás hasznukról az ügyfelek érdekében. Az elmúlt évtizedek egyik oldalon hatalmi, a másik oldalon kiszolgáltatott helyzete olyannyira beleívódott a köztudatba, hogy a mai napig érzékeljük ezt egyes ügyfélszolgálatok alkalmazottainak hozzáállásán.

Mintha nem ők lennének értünk, ügyfelekért, mintha nem a mi pénzünkből kapnák a fizetésüket. Mindezt persze jól tudják a tulajdonosok és képviselőik, éppen ezért csikorgó fogakkal veszik tudomásul a kormány újabb és újabb, egyáltalán nem szokványos lépéseit nyereségük megnyirbálására. Főhet a fejük a mostani, legújabb kezdeményezés miatt is: a devizahitelek árfolyamváltozása folytán előállt, már-már mérhetetlen eladósodásra kívánnak végső kormányzati megoldást találni.

Megosztani a terheket az állam, a pénzintézetek és az adósok között, vagy éppen az egészet a bankok nyakába varrni, mindkét változat a devizahiteleseknek hozhat könnyebbséget. Nem úgy a bankoknak, amelyek már eddig is megszenvedték az elmúlt évek befagyott időszakát. Tőkéjük apadt, tartalékaik kimerültek, a hiteleikért sem kapkodtak az ügyfelek.

A vélhetően nem elkerülhető újabb döntés valószínűleg vízválasztó lesz: amelyik bank túléli, az megmarad, a többi pedig áldozatul esik a korábbi hitelpolitikájának. Az adósok pedig egy életre megtanulják, hogy az apró betűs részek mögé is kell nézni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!