Belföld

2013.11.05. 19:25

Hiteles spekulációk

Címkék#kommentár

A radikális problémamegoldók – az irracionalitás határán – a gyűjtőszámla megszüntetését, a végrehajtások azonnali felfüggesztését, a lakóhelyhez közeli bérlakás felajánlását és a biztosítékul szolgáló ingatlan értékcsökkenésének bank általi elismerését javasolgatták.

Gombás Gabriella

Ehelyett előbb kezdődik és tovább tart a téli kilakoltatási moratórium, és megnyílt az árfolyamgát a több mint 90 napja tartozó adósok előtt is. Azonban a 180 napot meghaladó tartozással már nem lehet csatlakozni az árfolyamgáthoz, bár a moratóriummal időt ők is és azok is nyerhetnek, akiken az árfolyamgát már nem segít.

Ki tudhatja ma, hogy a fizetésképtelen ügyfelek, belépvén az árfolyamgátba, a jövőben hogyan tehetők fizetőképessé? Hiszen nyilvánvalóan rájuk dől a gyűjtőszámla, ha csak meg nem egyezik az állam a bankokkal. Az alku tárgya az adósság egy részének elengedése. A gyűjtőszámlahitelek esetében kizárólag akkor lépne be az állam készfizető kezesként, ha a devizakölcsön összege nem haladja meg a fedezetül szolgáló lakóingatlan 95 százalékát. Ezzel ösztönözné a bankokat, hogy engedjék el a nehéz helyzetben levő devizahitelesek tartozásának egy részét. A bankok a devizahiteles fizetésképtelenségéből származó veszteség és a tartozás elengedése miatti veszteség között dönthetnek. Nem vagyok bankár, de az a gyanúm, a bankok nem fogják senki adósságát elengedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!