Belföld

2015.02.26. 19:42

Harcászati gyakorlat amerikai és magyar katonákkal Pápán

A kiváló magyar-amerikai védelmi és katonai együttműködés jeles példája volt a pápai bázisrepülőtéren bemutatott csütörtöki hadgyakorlat – hangsúlyozta egybehangzóan Hende Csaba honvédelmi miniszter, Ben Hodges altábornagy, valamint Colleen Bell, az USA magyarországi nagykövete.

Polgár Tibor

Úgynevezett légideszant műveletből, valamint éleslövészettel egybekötött harcászati szintű mozzanatokból álló közös gyakorlaton vesznek részt amerikai és magyar katonák február 22. és március 3. között. A Warlord’s Rock 2015 elnevezésű program csütörtöki eseményeit magas rangú katonai vezetők is megtekintették, majd többek között értékelték a két nemzet közti együttműködést.

A hadgyakorlat leglátványosabb feladataként C-17-es és C-130-as amerikai repülőgépek az olaszországi Aviano légibázisról az MH Pápa Bázisrepülőtér légterébe csoportosítottak át több mint 750 katonát, akik 300 méter magasból ejtőernyős ugrást hajtottak végre a kijelölt területre.

A Warlord’s Rock 2015 sajtónyilvános napjához kapcsolódóan a média képviselői előtt Hende Csaba úgy fogalmazott, minden ilyen gyakorlat kitűnő alkalom arra, hogy bizonyítsuk és demonstráljuk: számíthatunk szövetségeseinkre és szövetségeseink is számíthatnak ránk. Hozzáfűzte, az amerikai és a magyar katonák fényesen igazolták a két nemzet közti kiváló katonai együttműködést. Mint mondta, az Orbán-kormány már a tavaly szeptemberi NATO-csúcstalálkozó előtt elhatározta, hogy növeli hazánk védelmi kiadásait. Ennek egyik eleme a katonák többlépcsős, összesen 50 százalékos illetményemelése.

A honvédelmi miniszter kiemelte, a kormányzatnak pontos, világos tervei vannak a honvédség fejlesztésére, és már az idei évtől megemelik a katonai költségvetést.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Hende Csaba honvédelmi miniszter Fotó: Balogh Ákos

– 2015-ben 20 milliárd forinttal többet költhetünk el, mint a tavalyi évben – hangsúlyozta Hende Csaba. Megjegyezte: minden olyan mozzanat, amit ma végrehajtottak a katonák, erősíti a magyar honvédséget és megszilárdítja Magyarország biztonságát.

Colleen Bell örömét fejezte ki, amiért az említett együttműködés tovább erősödik, míg Ben Hodges, az amerikai haderő európai parancsnokságának parancsnoka a magyar katonák felkészültségét és nagyszerű kvalitásait méltatta. Az altábornagy emellett a magyar katonai vezetést modernnek és előremutatónak nevezte. Benkő Tibor vezérezredes rámutatott, a mostani gyakorlat nagyszerűen szolgálta a benne résztvevők képességfejlesztését, miközben országvédelmi feladatok ellátását modellezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!