Belföld

2015.05.21. 19:27

Hibrid gyorshajó

Siófok - Hamarosan elkészül a Bahart Zrt. gyorshajója - erről a társaság igazgatója, Halmos Gábor tájékoztatta lapunkat a közelmúltban.

Tóth B. Zsuzsa

Megtudtuk, az utolsó munkafázisokat végzik a hibrid meghajtású gyorshajó készítői az üzemben. A gyorshajókból álló flotta tavaly bővült két új taggal, és szinte minden várakozást felülmúlva teljesített a személyszállítás és az élményhajózás területén. Ezeken a sikereken felbuzdulva született meg a döntés újabb hajó beszerzéséről, ám ezúttal belföldről és vadonatúj technikával. A 40 kilométeres maximális sebességgel bíró hajó elektromos és hagyományos dízelmotorral ugyancsak rendelkezik. Elektromos meghajtás esetén a károsanyag-kibocsátása nulla, és üzemeltetése is nagyon kevés költségből megoldható. A hibrid hajtás a dízelmotor ciklusain túlmenően egyéb karbantartást nem igényel. A hibrid meghajtású hajót a fedélzeten több ülőhellyel szerelték fel, így kiválóan alkalmas személyszállításra, valamint élményhajózásra szintén. A hajó meghajtását dízelmotor, valamint 20 kW teljesítményű elektromos motor biztosítja. A hajó 10 méter hosszú, 25 személyes.

A hibrid gyorshajó sokkal jobban védi a környezetet, mint elődei
Fotó: Bahart Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!