Belföld

2015.05.22. 09:40

Kezdődjön el a felsőoktatási bérrendezés

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) követeli, hogy a felsőoktatási bérrendezés még az idén kezdődjön el.

Balla Emőke

Az FDSZ szerint a kormány által a parlamentnek benyújtott 2016. évi költségvetési terv felsőoktatásra vonatkozó része nem tartalmaz a felsőoktatásban dolgozók bérrendezésére megoldást jelentő javaslatokat. Nem tükröződnek a "Fokozatváltás a felsőoktatásban" stratégiai anyag bérrendezési elképzelései. 2008 óta változatlan az oktatói illetményrendszer alapját képező „egyetemi tanár 1” kategória bruttó alapbére és az oktatást/kutatást támogató munkatársak illetményét meghatározó közalkalmazotti bértábla, tájékoztatott Tőrös Szilárd, az FDSZ elnöke, és a Pannon Egyetemen működő szakszervezet elnöke.

Az „egyetemi tanár 1” kategóriában lévők fizetése bruttó 437.300 forint, a tanársegédeké ennek 40, az adjunktusoké ennek 50, a docenseké ennek 70 százaléka. A szakszervezet azért harcol, hogy a százalékos arányok megváltozzanak, 60, 70, illetve 85 százalékra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vonulásos demonstrációjának résztvevői az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) épülete előtt Budapesten 2015. május 21-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók, az oktatást/kutatást támogató közalkalmazottak garantált illetménye méltatlanul alacsony és nyolcadik éve változatlan. Ez a helyzet veszélyezteti a színvonal hosszú távú biztosítását, az utánpótlás kinevelését és pályára vonzását, a tapasztalt munkatársak megtartását.Az FDSZ követeli, hogy az oktatási kormányzat határozottan lépjen fel a felsőoktatási bérrendezés 2016-os költségvetésben történő megjelenítéséért, és a bérkorrekció 2015-ben való megindításáért.

Tőrös Szilárd elmondta, hogy a parlament előtt van egy – a felsőoktatási törvényt is több ponton módosítani célzó – „salátatörvény”, mely érinti az oktatói bértáblát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!