Belföld

2015.10.11. 08:59

Kellemes csalódások - Az elítéltek szeretnének jobb emberekké válni

Kicsit féltek, amikor átlépték a börtön kapuját és egyre beljebb jutottak, de tudták, hogy végig kell csinálniuk.

Penk Tímea

Önismerereti és személyiségfejlesztő jobb agyféltekés rajztanfolyamot tartott elítélteknek Bajczi Marianna és Zabó Kitti. Az oktatópár hisz abban, hogy aki egyszer tévútra tévedt, az is megjavulhat, és hasznos tagja lehet a társadalomnak.

– Az egyesületük jelentős összegeket fordít arra, hogy olyan emberekhez is elvigyük képzésünket, akik egyébként nem jutnának el a tanfolyamainkra - mondta Marianna, majd beszámolt arról, hogy a szegedi börtönben súlyos büntetésüket töltő fiatalemberek élete és látásmódja változott meg a rajzolással.

– Négynapos képzést tartottunk a börtönben, ami számunkra is rendhagyó esemény volt. Semmiféle atrocitás nem ért minket, pozitív érzésekkel távoztunk - számolt be Marianna. Kitti hozzáfűzte, hogy az első találkozás feszültsége hamar feloldódott, és az elítéltek felülmúlták az elképzeléseiket.

Zabó Kitti és Bajczi Marianna jobb agy-féltekés rajzoktató

– A tanfolyam résztvevői nagyon segítőkészek voltak mindenben, és rövid időn belül egy biztonságos, meghitt légkör alakult ki - mondta Kitti. A rabok nagyon hálásak voltak mindenért, őszintén megnyíltak a csoport előtt. Az oktatópár úgy véli, hogy a fiatalembereknek egy óriási lehetőség volt a rajztanfolyam, hiszen túlléphettek rabságukon és egy iránymutatást kaptak az életre.

– Többen elmondták, hogy a rajzolás alatt felszabadul az elméjük – fogalmazott Marianna. Az alkotás öröme mellett az időtlenséget tudják átélni, ami egy különleges érzés a rácsok között. Az oktatópár szerint azok járnak a helyes úton, akik nem azonosítják az embereket egy-egy cselekedetükkel. Senki nem szereti, ha múltbéli hibái alapján azonosítják. A rabok is arról számoltak be, hogy szeretnének minden nap jobb emberként felébredni. Nagy bennük a bűnbánat és az önmarcangolás, nehezen engedik meg maguknak, hogy örüljenek.

– Oktatóként is különleges tapasztalatokra tettünk szer, sokkal nagyobb empátiával tudunk belegondolni mások helyzetébe - mondta Marianna.

– Mielőtt bárkiről véleményt formálunk, nézzük meg, hogy tényleg úgy van-e, ahogyan gondoljuk vagy mások mesélik - hangsúlyozta Kitti a saját tapasztalat megszerzésének a fontosságát, amely kellemes csalódásokat okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!