Belföld

2015.11.11. 18:57

Minden hétvégén ingyenebédre hívják a rászorulókat

Siófok - Vasárnaponként már akár kétszázan is kapnak ingyenebédet a helyi önzetlen támogatók adakozásának és munkájának köszönhetően.

Tóth B. Zsuzsa

A fővárosi kezdeményezés követésének ötlete Juhász Attiláné fejéből pattant ki. Margó maga mellé állította a Siófok Városért Egyesületet, amely aztán elindította a fürdővárosban is a programot szeptemberben. A fiatal, alig egyéves egyesület célja az volt, hogy valami olyat tegyenek, amit a város más civil csoportjai nem céloztak meg. Azóta az önzetlen lakosokon, vállalkozókon kívül több helyi civil szervezet csatlakozott hozzájuk. Mindannyian segíteni szeretnének a rászorulóknak, akiknek nincs vasárnaponként egy tál meleg étel az asztalukon. A város több pontján kihelyezett perselyekbe bedobott adományokból a vállalkozók segítségével a kispiacon biztosítják a vasárnap déli ebédeket. Először Margó főzött 150 adagot. Ma már minden alkalommal másik vállalkozó főz, az éttermek, vendéglátóegységek száma meghaladta a tucatnyit. Így nagyjából háromhavonta kerül rá a sor egy étteremre.

Margó (jobbról), az ötletgazda és egyik segítője, Ica nővér (balról). Egyre többen kérik az ételt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A felajánlások eddig folyamatosan biztosították, hogy a szükséges mennyiségre kellő fedezet rendelkezésre álljon. Még a polgármester is a nemes cél mellett áll és segít. Nehéz felmérni, hogy honnan érkeznek az ingyenes vasárnapi ebédre vágyók, de azt tudják az egyesület vezetői, hogy nem csak siófokiaknak segítenek így. Próbálják megismerni őket, hogy megtudják, milyen sorsot cipelnek a rászorulók. Családok, hajléktalanok egyaránt igénylik a meleg ételt. Akinek nem jut ülőhely, az elviszi az ebédet, csomagolva is megkaphatják a betevőt. Így Siófokon nemcsak évente egyszer, karácsonykor kapnak ingyen meleg ebédet a rászorulók, hanem minden vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!