Belföld

2015.11.18. 19:51

Viking kard és a híres vörösbor

Kajárpéc - Bármelyik város megirigyelhetné a kajárpéci helytörténeti múzeum igencsak gazdag, kuriózumokban sem szűkölködő gyűjteményét, melynek kétségkívül legkülönlegesebb darabja egy, a IX. századból származó viking kard.

Polgár Tibor

A település hosszú évszázadokra visszanyúló múltját tekintve valójában semmi meglepő nincs abban, hogy a térség bővelkedik az értékes régészeti leletekben, vagy éppen az előző századot idéző különféle használati tárgyakban. Kajárpéc Kajár és Kispéc egyesítéséből jött létre 1950-ben, az említett két falu közel ezeréves múlttal büszkélkedhet.

- A környék, mely már a rómaiak idejében lakott terület volt, a bakonybéli apátok kedvenc tartózkodási helyének számított, nekik nagyon sokat köszönhet a községünk - nyilatkozta a Naplónak Laki György, aki ősszel harmadik ciklusát kezdte meg kajárpéci polgármesterként. - A '80-as években ásatásokat végeztek a településünkön, ekkor több Árpád-kori leletet találtak itt. Többek között ezeket is megtekinthetik az érdeklődők a falumúzeumunkban. A gyűjteményben van egy IX. századi viking kard, amit még a fővárosi Hadtörténeti Múzeum is kiállított. Emellett persze ebben a nemrég felújított tájházban megelevenedik Kajárpéc múltja, a paraszti élet mindennapjai. Településünkön szívesen látjuk a vendégeket, nagy értékünk a finom, zamatos, vendégcsalogató vörösborunk. Kajárpéc, mint a Sokoró aljában fekvő többi település, híres bortermelő falu. A község határában fekvő szőlőültetvények hűs borospincéiben megkóstolható a híres kajárpéci Othello. Idén immár hatodik alkalommal tartottuk meg nemcsak a borosgazdák nagy-nagy örömére a Sokoró-vidék mindig remek hangulatú borversenyét - fűzte hozzá a település vezetője.

Laki György polgármesterméltán lehet büszke a település helytörténeti múzeumára, melyet többek között egy, a IX. századból származó viking kard is gazdagít

Mint mondta, a gyönyörű természeti környezetben fekvő Kajárpéc további nagy nevezetessége a falu határában lévő erődben található Hatos-tölgy, amely néhány esztendeje Az év fája elnevezésű választáson országos második helyezett lett. A Hatos-tölgy a környékbeli természetjárók egyik kedvelt helye, túraútvonalak kihagyhatatlan állomása. A településünk, a természeti környezetünk és a természetjárás népszerűsítése érdekében minden év májusának második szombatján megrendezzük a Hatos-tölgy-túrát, amit egy kis családi majálissal zárunk. Az eddigiekből is látszik, hogy 1300 lelkes községünk nyugodt, csendes, nagyon szép helyen található, és az itt lakók összetartó közösséget alkotnak. Nagy öröm számomra, hogy a falunkban kifejezetten pezsgő civil élet uralkodik, hiszen ettől lesz élő egy település. Több civil egyesületünk is van, az év során a rendezvényeink többségét ők szervezik és bonyolítják le önkormányzati segítséggel. Többek között működik nálunk hagyományőrző egyesület, lovasklub, íjászegyesület. Labdarúgócsapatunkra külön büszke vagyok, mert ez tényleg a falu focicsapata, helybéli srácok játszanak benne nagy lelkesedéssel a megyei másodosztályban - jegyezte meg Laki György.

A Hatos-tölgy Kajárpéc egyik legnagyobb nevezetessége

Kajárpéc polgármestere kifejtette: az elmúlt időszakban minden évre jutott legalább egy nagyszabású beruházás, ennek köszönhetően a tele-pülés összes közintézménye megújult, megszépült.

Folyamatban van a Kajárt és Kispécet összekötő járda felújítása

Látványos beruházásokat tudtunk megvalósítani, amiknek keretében óvoda-, templom- és útfelújításokat végeztünk el. A jelenleg folyó beruházásunk során pedig a Kajárt és Kispécet összekötő járda felújításán munkálkodunk – tudtuk meg Laki Györgytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!