Belföld

2016.01.21. 15:29

Kancellárok a kórházaknál?

Veszprém - Az egyetemekhez hasonlóan az intézmények gazdálkodását ellenőrző kancellárokat nevezhetnek ki a kórházak mellé.

Marton Attila

A sajtóban megjelent hírek szerint kórházi kancellárok vehetnek részt az intézmények gazdálkodásának ellenőrzésében.

Az egészségügyi intézmények és a kórházak integrációja évek óta tartó folyamat, és ennek lehet a következő lépése a kancelláriarendszer, mondta Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Hozzátette, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a kancelláriarendszerről már egyeztetett korábban a Magyar Kórházszövetség elnökségével, és a kórházigazgatóknak tartott múlt heti tájékoztatón ismertetett szakmai programjának is egyik eleme ez volt.

A főigazgató hangsúlyozta, a lakossági igényekhez képest a rendelkezésre álló finanszírozásban korlátok vannak, ez azonban nem magyar sajátosság, világszerte így van. Ahhoz, hogy a meglévő forrásokat hatékonyabban lehessen felhasználni, bizonyos fokú centralizáció és integráció kell, valamint az erőforrások koncentrációja szükséges. A folyamat részeként már korábban egységes tulajdonosi rendszert alakítottak ki, így jött létre az Állami Egészségügyi Központ, majd létrehozták a területi igazgatóságokat (Veszprém megye a nyugat-dunántúli térségbe tartozik Győr, Vas és Zala megyékkel).

Tavaly létrejött a gazdasági igazgatók és főigazgatók fóruma, a következő lépés pedig egy szorosabb szervezeti integráció lehet, ennek részleteiről a főigazgató még nem tudott nyilatkozni, ám azt elmondta, az egymástól függetlenül működő kórházak fejlesztési koncepcióinak vagy működésének integrációja az eszközök, a finanszírozás és munkaerő együttműködését is jelentheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!