Belföld

2016.10.21. 07:55

1956 - Vargha: azokat várják a Kossuth térre, akik ünnepelni és emlékezni akarnak

Budapest - A forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján ünneplőket várnak a Kossuth térre - emelte ki a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A hősiesség, a köszönetadás és a szabadság lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett megemlékezés központi gondolata - mondta Vargha Tamás, kiemelve: a központi díszünnepség vasárnap 15.00 órakor kezdődik a Kossuth téren, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mond beszédet.

Az államtitkár hangsúlyozta: ünneplésre készülnek. Ugyanakkor látják, hogy "ugyanazok, akik az 50. évfordulót is meggyalázták, tönkrették, elvették az 50. évforduló örömét és büszkeségét", most arra készülnek, hogy a "60. évfordulót is tönkretegyék". Az államtitkár ennek kapcsán kiemelte: abban bíznak, hogy jóval többen lesznek azok, akik ünnepelni akarnak és azért mennek a Kossuth térre, hogy "emlékezzenek a hősökre és megköszönjék a hősöknek mai szabadságunkat".

Vargha Tamás kitért arra is, hogy továbbra is 3-as szintű terrorkészültség van érvényben. Ennek megfelelő lesz az állami ünnep biztosítása, a rendőrök kiemelten figyelik majd az útvonalakat és helyszíneket. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az Operatív Törzs felel, amely szükség esetén azonnal dönthet, akár az ünnepség megszakításáról is - fejtette ki az államtitkár, megjegyezve: a meteorológiai előrejelzés szerint vasárnap 15 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható, eső nélkül.

Az államtitkár szólt arról, hogy a központi rendezvények már szombaton megkezdődnek. Délután az 1956-os műegyetemi emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet.

Ezt követően kezdődik a hagyományos emlékünnepség a Műegyetemen, ahol - mások mellett - Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel.

A műegyetemi emlékünnepséget követően fáklyás menet indul a Műegyetemtől Bem József szobrához, ahol koszorúzást tartanak - fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a menet az idén a II. kerületi Nagy Imre teret is érinti, a Forradalom lángja című alkotásnál Tarlós István főpolgármester mond beszédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!