Belföld

2016.12.07. 19:09

Hamisított termékek

Budapest - Magyarország évente 217,329 milliárd forint veszteséget szenved el a vizsgált kilenc ágazatban zajló hamisítások miatt.

Ez az ágazatok értékesítési árbevételének 12,2 százalékát teszi ki - közölte az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint közvetlenül ennek tudható be ezekben az ágazatokban (kozmetikumok, testápoló szerek, ruházat, lábbelik és kiegészítők, sportcikkek, játékok, ékszerek, órák, kézitáskák, zenei felvételek, szeszes italok, bor és gyógyszerek) 10 800 munkahely kiesése. A hamisítás miatt kieső értékesítések és megszűnő munkahelyek aránya Magyarországon meghaladja az uniós átlagot. Kilenc ágazatban a hamisítás miatt közel 500 ezer munkahely szűnik meg az EU-ban.

Ennek más ágazatokra gyakorolt további hatását figyelembe véve az unió gazdaságának más területein további 290 ezer munkahely kiesésével lehet számolni. A hamisítás a legnagyobb mértékben a gyógyszerágazatot érinti. A vizsgálatokat az EUIPO 2015 márciusa és 2016 szeptembere között végezte. Az ellenőrzés 2017-ben folytatódik, és beszámolók készülnek majd a hamisítás és a kalózkodás egyebek mellett az okostelefonok és a növényvédő szerek ágazatára gyakorolt gazdasági hatásairól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!