Belföld

2017.05.04. 17:50

A nyár operaszenzációja

Pécs - Plácido Domingo Classic néven új fesztiválsorozat indul útjára Pécsett, amelyet a tervek szerint évente megismételnének. A június 22-25. között megrendezendő esemény fénypontja a Traviata bemutatója lesz, amelynek férfi főszerepét maga a világhírű tenor énekeli el.

Ez a világ első nemzetközi multikulturális fesztiválsorozata, ami a világhírű művész, Plácido Domingo nevét viseli - hangzott el csütörtökön a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón. Az operaprodukciók az 1993-ban életre hívott Plácido Domingo's Operalia opera-világverseny díjazottjaira alapoznak. Június 22-én ugyanis egy, Plácido Domingo által felfedezett fiatal tehetség, Angel Blue lép a Dóm tér színpadára, de mellette a Metropolitan világhírű sztárjai, Yunpeng Wang, Solomon Howard, Joshua Guerrero is.

Az opera különlegessége, hogy Plácido Domingo, a világhírű énekes utoljára harminc éve énekelt nálunk címszerepet, így ez a bemutató igazi kuriózumnak számít
Fotó: Mediaworks

A fesztivál kiemelkedő eseményének mégis a június 24-én, Nagy Viktor rendezésében a pécsi Expo Centerben bemutatásra kerülő Verdi-opera, a Traviata tekinthető, amelynek férfi főszerepét a maestro, Plácido Domingo énekli. Az opera különlegessége, hogy a világhírű énekes utoljára 30 éve énekelt nálunk címszerepet, így ez a bemutató nagy kuriózumnak számít. A Traviata női címszerepében Marina Rebeka világhírű szoprándíva látható, aki első alkalommal lép fel Magyarországon. A nagyszabású eseménysorozat június 25-én a Carmennel zárul, amelynek színrevitelében az Antonio Gades együttes is részt vesz.

Az eseménnyel kapcsolatban Páva Zsolt polgármester elmondta: a város régóta nagy tisztelője Domingónak, és azt remélik, hogy a programsorozat nemcsak Pécs, hanem az egész ország számára vonzó kulturális program lesz. Kiemelte: különös megtiszteltetés, és ugyanakkor rendkívüli felelősség is, hogy napjaink egyik legjelentősebb művészének tiszteletére a GuliAnd Menedzsment Kft.-vel közösen alapíthattak egy ilyen rangos fesztivált. Plácido Domingo személye, korszakalkotó művészi teljesítménye arra kötelezi a várost és a rendezőket, hogy a Plácido Domingo Classics programok a névadója által képviselt értékek mentén, évről évre magas színvonalon valósuljanak meg. Az idén nyártól évente megrendezendő fesztivál kulturális sokszínűséggel, az opera műfaját fókuszba helyezve, sokaknak kíván szórakozást biztosítani. Pécs városvezetője ugyanakkor hangsúlyozta: ez az esemény kivételes és ritka lehetőség nemcsak Pécsnek, de Magyarországnak is.

A rangos multikulturális eseményre a pénteki naptól kezdik meg a jegyárusítást.

TEKINTÉLYES ÉS BEFOLYÁSOS MŰVÉSZ

Évtizedes múltra tekint vissza Plácido Domingo és a pécsiek barátsága. A legendás tenor első alkalommal 2008-ban adott óriási sikerű koncertet Pécsett. A legrangosabb operaversenyt, a Plácido Domingo’s Operalia döntő fordulóját 2009-ben a város rendezhette meg, melyet követően a pécsi székesegyház előtt csaknem 18 ezer ember tekintette meg Plácido Domingo és az Operalia-díjasok fergeteges koncertjét. A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program felvezető éveiben, 2008-ban az Expo Centerben, majd pedig 2009-ben a Szent István téren adott nagy sikerű koncertet. 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem Doctor Honoris Causa címet adományozott a művésznek. Plácido Domingo nemcsak az opera világának, de a nemzetközi közéletnek is az egyik legtekintélyesebb és legbefolyásosabb személye, aki egyben a Los Angeles Opera vezérigazgatója és az Europa Nostra elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!